Zdravje > Otrok
12812 ogledov

Poznate impetigo?

Okužbo boste prepoznali po mehurčkih in krastah na koži, ki se lahko razširijo na različne dele telesa.

Približuje se začetke šole, mnogi starši boste svoje malčke prvič poslali v vrtec. Ker je poletje še vedno tu, Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na okužbo, ki se najraje pojavi v poletnih mesecih.

Impetigo povzroči ena od dveh bakterij: streptokok skupine A ali stafilokok aureus. Okužbo boste prepoznali po mehurčkih in krastah na koži, ki se lahko razširijo na različne dele telesa. Sicer se najpogosteje pojavi ob pojavi ob predelu ust in nosu, na rokah in okoli zadnjice. Okužba je nalezljiva, če je oboleli, s kom v bližnjem, tesnejšem stiku.
 
Bakterija napada tisti del telesa, kjer je površinski sloj kože poškodovan ali razdražen, na primer na mestih pikov žuželk, prask, manjših ran in odrgnin. Bolezen se pogosteje pojavlja v vročih in vlažnih krajih.

Če ima en otrok doma impetigo, potem ga bodo verjetno dobili tudi ostali

Okuženi otroci s praskanjem prenašajo okužbo z enega dela telesa na drugega. Če ima en otrok doma impetigo, potem ga bodo verjetno dobili tudi ostali otroci, mogoče tudi starši. Redko se pojavi pri otrocih, mlajših od dveh let. Če ga dobi nekdo od družinskih članov, se  okužba širi zaradi neposrednega stika z bolnikom ali posredno s prenosom preko okuženih predmetov, na primer preko garderobe, brisače ali posteljnine.

Kaj se dogaja na koži?

"Bakterije naselijo normalno kožo že 1-2 tedna pred pojavom sprememb na koži. Na koži se najprej pojavijo papule tako imenovane bunčice oziroma kroglaste izboklinice nad ravnjo kože, iz katerih nastanejo mehurčki, ki so delno zagnojeni. Kasneje nastanejo debele kraste medene barve, ki lahko ostanejo več tednov. Spremembe se širijo z enega mesta kože na drugega, redko srbijo ali bolijo. Pri večini bolnikov so povečane bezgavke, ki so najbližje kožnim spremembam. Večina bolnikov z impetigom nima vročine, glavobola ali splošnega slabega počutja," potek okužbe pojasnjujejo na Nacionalnem inštututu za javno zdravje.

Kaj storiti?

Pri lažji obliki impetiga, ki se je ravnokar pojavil, je pomembno redno čiščenje okuženih predelov kože. Rane in kraste se izpirajo z razredčeno raztopino vodikovega peroksida, trikrat na dan se nanaša antibiotično mazilo (mupirocin),

Pri bolnikih, pri katerih se je impetigo zelo razširil ali je prišlo do zapleta, je potrebno zdravljenje z antibiotiki v obliki tablet. Antibiotično zdravljenje je pomembno, da se prepreči možni kasnejši zaplet (vnetje ledvičnih čašic) in da preprečimo širjenje v ožjih skupnostih (vrtci, šole, družine).

Seveda je pri impetigu še kako pomembna osebna higiena. Otroci ne smejo v vrtec ali šolo, vrnejo pa se lahko, ko se spremembe na koži zasušijo: " V kolektiv se otrok z impetigom vrne lahko 48 ur po uvedbi sistemskega antibiotičnega zdravljenja, saj ni več kužen, kljub temu da spremembe na koži še niso zasušene. Svetujemo, da so kožne spremembe pokrite," dodajajo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice