Zdravje > Otrok
9668 ogledov

Pozor! Če jo otrok pogoltne, bo izkrvavel

Otrok
Hitro pozabimo, kako smrtonosne so lahko ...

Baterije so za otroke lahko smrtno nevarne. Če baterijo pogoltnejo, to lahko vodijo v izkrvavitev in smrt, opozarjajo zdravniki s Great Ormond Street Hospital, kjer so zaznali za kar 60 odstotkov povečano število primerov zaužitja baterij.

Številnim otrokom je takšna nesreča pustila resne posledice in povzročila rane v notranjih organih. V Londonsko bolnišnico tako zaradi zaužitja baterij pripeljejo vsaj enega otroka mesečno, še pred petimi leti so zabeležili en takšen primer v celem letu. V Manchestru sta za posledicami zaužitja v zadnjem letu umrla dva otroka.

Hitro pozabimo, kako nevarne so lahko

Zato zdravniki opozarjajo starše, naj ravnajo  z malimi baterijami tako previdno kot z zdravili in strupi. Takšne baterije najdemo v številnih predmetih, v urah, igračkah, celo v nekaterih voščilnicah. Kirurginja z Great Ormond Street Hospital Kate Cross je za The Sun povedala, da najdemo takšne baterije v številnih napravah v našem domu, hitro pa pozabimo, kako smrtonosni so lahko.

Simptomi ob zaužitju baterije so težave pri požiranju, bruhanje, kašelj, dušenje ali nepojasnjene okužbe prsnega koša. Baterija lahko za otroka povzroči tudi smrtne poškodbe v manj kot štirih urah po zaužitju, še opozarjajo zdravniki.