Zdravje > Otrok
2645 ogledov

Pozor, veliko primerov smrti v avtosedežih, pa ne v avtu

Otroški sedež Profimedias
Veliko teh tragičnih primerov so zabeležili doma...

Otroški avtomobilski sedeži niso primerni za spanje, v znanstveni reviji Pediatrics opozarjajo ameriški strokovnjaki za pediatrijo. Dodajajo, da starši navodila pediatrov, da morajo dojenčki spati sami in na hrbtu še upoštevajo, vendar pri tem mnogokrat pozabijo, da so za to primerne le zibelke ali posteljice.

Dr. Jeffrey D. Colvin z Medicinska šole Kansas, kjer so opravili raziskavo, je dejal, da so z ekipo strokovnjakov proučevali podatke o 11.779 smrtnih primerih otrok v obdobju 2004–2014, od katerih so trije odstotki umrli v sedežu.

Večino teh tragičnih primerov so zabeležili doma, ali na domu prijateljev in sorodnikov v času, ko je bil otrok pod nadzorom staršev ali skrbnika. Trikrat večja verjetnost za smrt dojenčka je bila v primeru, če je bil le ta  pod nadzorom osebe, ki je v tem času skrbela za več otrok in dvakrat bolj verjetno, če ga je pazila varuška - v primerjavi s starši.

V največ primerih otroci niso bili pravilno privezani. "Večkrat smo opazili, da je bil otrok kar nekaj ur na avtomobilskem sedežu, tisti, ki ga je pazil, pa je pri tem brezskrbno zaspal, " je dejal Colvin.

Otroški sedež | Avtor: Profimedias Profimedias

Po njegovem starši prepogosto menijo, da bo avtomobilski sedež, ki tako dobro varuje otroka med vožnjo v avtu, pa tudi v primeru nesreče, varoval tudi med spanjem. "Najvarnejša stvar, ki jo lahko naredimo za otroka je, da ga damo v zibelko ali otroško posteljico, če pa že spi v avto sedežu, je pomembno, da je pod stalnim nadzorom in pravilno pritrjen," je dodal raziskovalec.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.