Zdravje > Otrok
4434 ogledov

Prehrana in koža: Ali čokolada res dela mozolje?

akne
1/3
Profimedias
"Še vedno opažam, da starši najstnike z mozolji vozijo h kozmetičarkam, ki mozolje stiskajo in "čistijo" kožo. To je popolnoma nespametno početje, saj mozoljev na ta način ne zdravimo," pravi dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja.

"Acne vulgaris ali mozoljavost so pogosta bolezen, ki prizadene predvsem najstnike, čeprav jih opažamo tudi pri starejši populaciji. Nastanejo zaradi zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze, oziroma tako imenovane pilosebacealne enote," opisuje.

Dodaja, da ločimo različne oblike aken od komedonskih, papulo-pustulnih ter nodulo-cističnih: "Pri določenih oblikah aken je možno brazgotinjenje, ki je trajno, zaradi česar je potrebna ustrezna terapija in čimprejšnji obisk dermatologa. Danes obstaja veliko zdravil, s katerimi zdravimo akne."

Kakšni so vzroki?
Pri vzrokih aken sodeluje več dejavnikov. Povečano izločanje loja in lojnic pod vplivom androgenih hormonov tekom pubertete ter zastajanje odmrlih celic v lasnih foliklih vodi do zamašitve lasnih foliklov in spremljajoče sebacealne žleze oz. pilosebacealne enote. Zamašena pilosebacealna enota se kaže kot bunčica na koži, ki ima lahko črnikasto obarvano izvodilo. Spremembo imenujemo komedon. Komedon lahko poči, kar privabi vnetne celice in nastanek pordelih, gnojnih in bolečih mozoljev. Dodatno lahko k vnetju pripomorejo tudi bakterije. Zastajanje loja nudi idealne pogoje za razmnoževanje bakterije, ki jo imenujemo Propionibacterium acnes.

Majhne količine omenjene bakterije so normalni prebivalci naše kože, povečano število bakterij, kar opažamo pri aknah, pa vodi do nastanka vnetja. Na koži se tvorijo tako imenovane papule in pustule ali po domače mozolji. Občasno za seboj puščajo temneje ali svetleje obarvano kožo, pri hujših vnetjih pa lahko vidimo nastanek brazgotin. Dodatno k nastanku aken pripomorejo genetski dejavniki, saj se akne pogosto pojavljajo pri krvnih sorodnikih.

Ali lahko pripomoremo k aknam tudi s prehrano? Čokolada res dela mozolje?
Glede aken in prehrane smo še vedno v sivi coni. Zaenkrat aken z dieto ne zdravimo. Obstaja pa vedno več študij, ki dokazujejo povezavo med aknami in prehrano. Zanimivo je dejstvo, da določene civilizacije aken ne poznajo oz je pojavnost aken pri mladostnikih bistveno nižja kot pri nas. Ko pa te posameznike izpostavimo našemu, tako imenovanem zahodnemu načinu življenja postane število obolelih za aknami podobno kot pri nas.

Zahodna prehrana bazira na živilih kot so bela moka, testenine, kruh. Uživamo tudi večje količine sladkorja, maščob, mleka in mlečnih izdelkov, soli in procesiranega mesa. Takšna hrana ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da po zaužitju pride do hitrega dviga glukoze v krvi. Dvigu glukoze v krvi sledi dvig inzulina. Povišana koncentracija inzulina v krvi, hiperinsulinemija naj bi spodbujala izločanje loja iz žlez lojnic in njihovo proliferacijo, kar vodi v nastanek aken. Posredno naj bi inzulin vplival tudi na povečano koncentracijo spolnih hormonov v krvi, kar tudi vpliva na poslabšanje aken.

Kljub zgoraj opisanim ugotovitvan nimamo dokazov, da bi s prehrano z nizkim glikemičnim indeksom izboljšali ali celo preprečili akne. Potrebujemo namreč dodatne podatke in študije, da bi zagotovo potrdili povezavo med prehrano in aknami.

Vsekakor je potrebno akne pričeti zraviti z zdravili, ki dokazano izboljšajo bolezen. Diete najstnikom zaradi aken ne predpisujemo. Ne bi pa škodilo, če za začetek namesto čokolade, piškotov, tortic in drugih sladkarij zaužijejo sveže sadje. Pico in testenine občasno nadomestijo s krožnikom zelenjavne juhe ali mineštre, večkrat posežejo po ribah (ne ocvrtih) in polnozrnatem kruhu. Takšna prehrana namreč zmanjša tudi pojavnost drugih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak ter debelost.

Glede čokolade, sama čokolada aken ne povroča ampak je razlog v sladkorju, ki ji je dodan. Tako da uživanje »grenke« oz prave čokolade ni problematično.

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kako lahko zdravimo akne?
Prvi pomemben korak pri zdravljenju aken, je čiščenje kože z blagimi čistilnimi sredstvi, ki so primerni za aknasto kožo. S tem se s kože odstraniti odvečno maščobo, ki pripomore k nastanku aken. Naslednji korak je lokalna terapija. Tu se uporablja kreme in gele, ki vsebujejo azelaično kislino, adapalen, retinoide, salicilno kislino, benzoil peroksid ter lokalne antibiotike. Katera vrsta lokalne terapije je za vas najbolj primerna, je odvisno od tipa aken, zato je najbolje, da upoštevate navodila dermatologa. Večino krem se pri nas dobi na recept, kreme z benzoil peroksidom pa je mogoče kupiti z receptom v tujini. Kot lokalno terapijo za zdravljenje aken, se izvaja tudi kemijske pilinge, izvajajo jih specialisti dermatologi.

Pri hujših oblikah aken se lahko poslužujemo tudi sistemske terapije v obliki tablet. Pri ženskah je možna terapija s kontracepcijskimi tabletami. Dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja 

Druge vrste tablet, ki jih uporabljamo pri obeh spolih, so antibiotiki, ki se jih jemlje dlje časa. Za hujše oblike aken pri katerih do sedaj omenjena sredstva niso pomagala, je možna terapija z isotretinoinom (Roaccutane), ki pa se jo izvaja pod skrbnim zdravniškim nadzorom.

V svetu se vse bolj uveljavlja tudi terapija aken z laserji in drugimi svetlobnimi viri. Večina terapij s svetlobo je bolj uspešnih in bolj učinkovitih, če jih uporabljamo skupaj z lokalno terapijo, ki jo predpiše dermatolog.

Terapija z isotretinoinom: zakaj le v skrajnem primeru?
Isotretinoin je zdravilo, ki ga uporabljamo za zdravljenje hujših oblik aken. Jemlje se ga v obliki tablet. Zdravilo je teratogeno, kar pomeni, da poškoduje plod, zato ženska v času jemanja zdravila ne sme zanositi. Povzroča tudi suhe sluznice in suho kožo, lahko pride do dviga maščob v krvi, bolečin v mišicah in sklepih, opisane so tudi depresije. Čeprav je opisanih stranskih učinkov veliko, je zdravilo na tržišču že dolgo. To po drugi strani pomeni, da je dokaj varno, seveda pa mora biti pravilno indicirano in bolnik mora biti med časom jemanja pod kontrolo dermatologa, ki mu redno spremlja določene krvne preiskave in možne neželene učinke zdravila.

Ste poskusili z zdravljenje aken z laserji? Kako uspešno je? 
Terapija z laserji in drugimi svetlobnimi viri je v porastu in se jo uporablja tudi pri zdravljenju aken. Zavedati se je potrebno, da takšna terapija ne nudi trajnih rezultatov, da jo je potrebno ponavljati in nemalokrat združiti s klasično terapijo za akne. Vsekakor se je pred odločitvijo o laserski terapiji potrebno posvetovati z dermatologom, da bo zdravljenje pravilno izvedeno in uspešno.

Veliko staršev reče svojim otrokom, da so pač akne del odraščanja in jim ne pomagajo: Kaj vi svetujete staršem? 
To me vedno razžalosti. Akne so bolezen, ki imajo močan negativen vpliv na kvaliteto življenja najstnika. Vplivajo na samopodobo v njegovem najbolj občutljivem obdobju življenja. Nemalokrat za seboj puščajo brazgotine, ki iznakazijo obraz za celo življenje. Zato je zelo pomembno da z zdravljejem aken začnemo zgodaj. Danes z zdravili, ki jih imamo na razpolago akne zelo uspešno zdravimo. Pri izvajanju terapije je potrebna doslednost in vztrajnost s strani najstnika, velika večina zelo pridno sodeluje. Pomembno je, da bolnik prejme natančna navodila s strani dermatologa glede izvajanja zdravljenja, ter da so kontrolni pregledi dovolj pogosti, da se oceni ustreznost terapije in preveri ali jo bolnik pravilno izvaja.

Še vedno opažam, da starši najstnike z mozolji vozijo h kozmetičarkam, ki mozolje stiskajo in »čistijo« kožo. To je popolnoma nespametno početje, saj mozoljev na ta način ne zdravimo.  Dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja

Podobno je, kot bi imeli doma poplavo, ker vam pušča cev, kozmetičarka pa bi vam pobrisala vodo, ne bi pa popravila cevi. Zdravila za akne delujejo tako, da preprečijo nastanek mozoljev in delujejo protivnetno. Zgolj ob ustrezni terapiji za akne, je smiselno komedone dodatno še mehanično odstraniti, vendar je potrebno to izvesti strokovno in se zavedati, da vsi bolniki niso primerni za tak poseg.

anja.scuka@zurnal24.si