Zdravje > Otrok
57 ogledov

Prevede jok vašega dojenčka

novorojenček, dojenček Shutterstock
Mladi starši imajo iz leta v leto več aplikacij, predmetov in raznih pripomočkov, ki jim olajšajo prve mesece s svojim otrokom. Zdaj imajo na voljo tudi aplikacijo, ki prevede jok dojenčka.

Za nove starše je jok njihovega novorojenčka in kasneje dojenčka zelo stresen. Še posebej hudo je, ko ne morejo ugotoviti, zakaj dojenček joka.

Zato so strokovnjaki z National Taiwan University Hospital Yulin razvili aplikacijo, ki s pomočjo baze, ki zajema okoli 200.000 jokov pridoblenih s strani stotih novorojenčkov, ugotovi vzrok za jok.  

Rezultat po desetih sekundah 

Aplikacija po desetih sekundah ugotovi, ali dojenček joka zaradi enega od najpogostejših razlogov: polne pleničke, lakote, bolečine ali utrujenosti. Rezultat priroma na telefon matere ali očeta po petnajstih sekundah.

“Do sedaj lahko zagotovimo, da je aplikacija točna v 92-ih odstotkih primerov pri dojenčkih, ki so mlajši od dveh tednov,” pravi eden od soavtorjev Chang Chuan. Pri dojenčkih, ki so mlajši od dveh mesecev, je zanesljivost 84-odstotna, pri maljših od štirih mesecev pa 77-odstotna. Pri otrocih, ki so starješi od šestih mesecev, ni več razloga, da bi uporabljali aplikacijo, ugotavljajo strokovnjaki.

Aplikacija je zaenkrat na razpolago le v App Storu in je na voljo le za iPhone, imenuje pa se Baby cries translator. Sicer obstajajo še druge podobne aplikacije, na primer Hungry Baby (za iPhone), ki ugotavlja, ali je dojenček lačen in denimo Baby Translator.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.