Zdravje > Otrok
17 ogledov

Preverjali teorijo higiene

Da bo posoda dobro oprana, jo morate v stroj pravilno položiti. Žurnal24 main
V raziskavi so nekatere navade staršev primerjali s pojavom alergijskih bolezni pri otrocih kot so astma, seneni nahod ali ekcem.

Ročno pranje posode lahko prepolovi tveganje za razvoj alergije pri otrocih, ugotavlja švedska raziskava objavljena v reviji Pediatrics. Pranje posode v stroju, ki je seveda bolj preprosto, hkrati pa bolje “razkuži” posodo, torej ni bolj zdrav način.

Razlog za manjši pojav alergij v gospodinjstvih brez pomivalnega stroja, je po mnenju raziskovalcev v tem,  da je ročno pranje posode manj natančno in pusti več sledov umazanije, ki krepi imunski sistem otrok.

Več higiene več bolezni?

Raziskavo je koordiniral Bill Hesselmar iz Univerze v Göteborgu in vanjo vključil okoli tisoč otrok. Pri otrocih so iskali prisotnost alergijskih bolezni kot so astma, seneni nahod, ekcem in podobno in to primerjali z vedenjem staršev. V raziskavi so preverjali tako imenovano teorijo higiene, po kateri so otroci, ki so izpostavljeni pretirani higieni, bolj podvrženi tveganjem za različne bolezni. 

Nato so sledili navadam staršem v gospodinjstvu, opazovali so vrsto uporabljenih živil, kje so živila kupili, preučevali so tudi domače navade, kot je tudi pranje posode. V sklopu raziskave so ugotovili, da se je pri tistih otrocih, kjer so posodo pomivali na roke, možnost za pojav alergij prepolovila. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da to ne pomeni vzročno-posledične povezave med pomivalnim strojem in tveganjem za alergije, kaže pa na možno povezavo. Zato bi bilo treba po njihovi oceni v novi študiji raziskati povezavo med čiščenjem s pomočjo gospodinjskih aparatov ter pojavom alergijskih bolezni.

Komentarjev 1
  • mph 21:57 26.februar 2015.

    To bo to, sveti gral alergij so odkrili. :-) Kaj bo naslednjič, da se začne spet prat perilo na roke ali pa enkrat mesečno, po bolnišnicah naj umaknejo tiste brezvezne posode z razkužili, kirurgi pa naj kar brez rokavic operirajo ...