Zdravje > Otrok
15 ogledov

Previdno s temi igračami

Pametna igrača Youtube
Pogoji uporabe igrač, kot sta lutka My Friend Cayla in inteligentni robot i-QUE proizvajalcem omogočajo zelo široko uporabo pridobljenih podatkov, med drugim jih lahko delijo s tretjimi osebami, opozarjajo potrošniške organizacije.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja na pomen osveščanja potrošnikov o vseh vidikih t.i. pametnih igrač, ki lahko predstavljajo poseg v zasebnost otrok. Čeprav te igrače še niso na voljo na slovenskem trgu, pa jih je že mogoče kupiti v številnih evropskih državah.

Poseg v zasebnost otrok

Z razvojem interneta stvari - vsakodnevnih naprav, povezljivih s spletom - na trg prihajajo tudi igrače, ki zaradi povezljivosti s spletom omogočajo dodatne funkcionalnosti. Tako naj bi omogočale večjo interaktivnost, celo možnost pogovora z otroci, a potrošniške organizacije skrbi to, da omogočajo tudi velik poseg v zasebnost otrok.

Snemajo pogovore

Takšne igrače lahko snemajo pogovore z otroci in to pošiljajo na strežnike podjetij, ki razvijajo orodja za interaktivnost, kot je prepoznava govora. Pogoji uporabe igrač, kot sta lutka My Friend Cayla in inteligentni robot i-QUE, pa tem podjetjem omogočajo zelo široko uporabo pridobljenih podatkov, med drugim jih lahko delijo s tretjimi osebami, opozarjajo potrošniške organizacije.

Obenem pametne igrače pogosto omogočajo enostavno povezljivost z drugimi pametnimi napravami, kar pa lahko zaradi pomanjkljivih varnostih protokolov omogoča neznancem zvezo do igrač brez samega fizičnega dostopa in tako možnost komunikacije z otroci.

Kampanja na temo pametnih igrač

Kot so zapisali v ZPS, je "v obdobju obdarovanja pomembno opozoriti na sporne značilnosti pametnih igrač, ki bodo v prihodnosti skoraj gotovo postale zanimive in uporabne tudi za slovenske otroke". Zveza se je zato pridružila kampanji Evropske potrošniške organizacije BEUC na temo pametnih igrač.

Informirajte se

V ZPS potrošnikom svetujejo upoštevanje nekaterih varnostnih napotkov pri nakupu takšnih igrač, predvsem tega, da dobro preberejo pogoje uporabe in določila glede varovanja osebnih podatkov ter preverijo, ali igrače zagotavljajo varno povezavo s spletom oz. z drugimi napravami. Dodatno svetujejo, da so starši pozorni na osebne podatke, ki so potrebni za registracijo pred uporabo igrače.

"Glede na to, da se otroci radi navežejo na svoje igrače, je zelo verjetno, da jim na ta način zaupajo tudi skrivnosti, ki jih drugim osebam ne bi. Ta občutljiva vsebina se po strežniku na strani proizvajalca posreduje tudi nedoločenim tretjim osebam, ki jo lahko uporabijo za namene trženja brez izrecne privolitve uporabnika," še opozarjajo v ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.