Zdravje > Otrok
63 ogledov

Približajte se mu na 30 centimetrov

dojenček, novorojenček Shutterstock
Novorojenčki vidijo podobe zelo nejasno. Strokovnjaki ugotavljajo, da zaznavajo različne obrazne mimike, če so te dovolj blizu.

Novorojenčki stari dva ali tri dni lahko zaznavajo obraze, morda lahko zaznavajo celo različne obrazne mimike. A to lahko storijo le na razdalji tridesetih centimetrov, kar je približna razdalja do obraza matere med dojenjem.

Če se razdalja poveča na 120 centimetrov, je podoba za novorojenčka nejasna, zato ne more zaznavati obrazov. To so s posebno simulacijo ugotovili v raziskavi Inštituta za psihologijo Univerze v Oslu v sodelovanju s strokovnjaki z Univerze v Uppsali na Švedskem.

Odrasli z vidom novorojenčka 

Strokovnjaki so naredili posnetke obrazov, ki so spreminjali izraze glede na različna čustva. V simulacijo so filtrirali infromacije, ki jih lahko dojemajo že neovorojenčki. Te posnetke so s pomočjo simulacije pokazali odraslim, da so ugotovili, katere izraze so prepoznali. Predpostavljali so, da izrazov, ki jih ne vidijo odrasli, ne bodo zaznali niti novorojenčki. S simulacijo vida novorojenčka so na razdalji tridesetih centimetrov zaznali obrazno mimiko v treh od štirih poskusov.

Bolj ko so bili obrazi oddaljeni, manj so zaznali različne izraze na obrazu. Ko so posnetke oddaljili za 120 centimetrov, se je številka zaznanih mimik izenačila z naključnim ugotavljanjem. S simulacijo so strokovnjaki potrdili, da lahko novorojenček zazna obraze na razdalji 30-ih centimetrov. “V raziskavi smo ugotavljali, kaj in na kako daleč lahko novorojenček dejansko vidi. Ne vemo pa, ali da videnemu tudi kakšen pomen,” opozarja avtor raziskave Svein Magnussen.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.