Zdravje > Otrok
495 ogledov

Raziskava šokirala! Toliko mladih otrok razmišlja o samomoru

Najstniki Profimedia
Nova študija poroča, da presenetljivo velik odstotek mladostnikov doživlja samomorilne misli.

Pri mladih fantih so samomorilne misli povezane s simptomi depresije, medtem ko jih imajo dekleta pogosteje zaradi anksioznosti in obsesivno kompulzivne motnje.

Na začetku študije so šolarji opravili vrsto psiholoških testov, s katerimi so ugotovili, če je kdo njih imel simptome povezane z depresijo, anksioznostjo in obsesivno kompulzivno motnjo (OKM). Na podlagi njihovih odgovorov so oblikovali dve skupini:

  • skupina s povečanim tveganjem za čustvene težave in
  • kontrolna skupina.

Motnje so diagnosticirali s standardiziranimi mednarodnimi merili. Fante in dekleta so spremljali, da bi videli, kako so se samomorilne misli razvijale skozi celotno obdobje raziskave.

Koliko dijakov je v prvem obdobju izjavilo, da so razmišljali o samomoru in ali se je ta številka naslednje število povečala ali zmanjšala, lahko preverite tu.

Tveganje za samomor so ugotavljali v osebnem intervjuju. Prisotno je bilo pri 12,2 odstokih otrok s povprečno starostjo 11 let. Čeprav med spoloma ni bilo razlik, je bila resnost samomorilnega vedenja pri tem spolu.

"Naši rezultati nam bodo omogočili večji nadzor nad tem problemom in preventivne ukrepe pri mladostnikih, ki preživljajo obdobje precejšnje ranljivosti,"

ocenjuje Núria Voltas, ena od raziskovalk, vključenih v študijo.

Več o raziskavi, si lahko preberete na tej povezavi. Prav tako tam najdete nasvete in povezave do moderatorjev Med.Over.Neta, kjer lahko brezplačno postavite vprašanje o vzgoji, odnosih in stiskah vas ali vaših otrok. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.