Zdravje > Otrok
342 ogledov

"Razumsko ne more dojeti, zakaj je družina razpadla"

razveza zakonskih zvez Saša Despot
Starši se ob ločitvi pogosto počutijo nemočne, ko otroku ne znajo razložiti, zakaj ne živijo več skupaj.

"Koliko krivde brez razloga otroci vzamejo nase," je na četrtkovi novinarski konferenci ob predstavitvi knjige “Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?” opozoril specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant.

Po njegovih izkušnjah se namreč vsak otrok sprašuje po svojem prispevku k temu, da sta se starša skregala in razšla: “Razumsko ne more dojeti, zakaj je njegova družina razpadla, zato je zmeda v njegovih čustvih in ravnanju neizogibna. V tragediji razpada družine je otroku najtežje razložiti, zakaj starša ne bosta več živela skupaj.” Še več zmede in še večje breme pa lahko po njegovih besedah na otroka položijo starši, ki v svoji žalosti in prizadetosti razlagajo podrobnosti iz partnerskega življenja, česar otrok ne zna in ne more dojeti. Dodaja, da otrok težko razume, zakaj je prišlo do ločitve med staršema: “Zato ni potrebno, da pozna vse podrobnosti in razloge zanjo. Mora pa dojeti, da ločitev ni njegova krivda.”

Tako se je porodila zgodba 

Avtorica knjige Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj? Polona Kisovec se je po ločitvi čutila najbolj nemočno, ko svoji 7-letni hčerki ni znala pojasniti, zakaj sta šla z očetom narazen in zakaj ne morejo več živeti skupaj. “Ostajala sem brez besed v bojazni, da je ne bi zaznamovala za celo življenje. A z njenim očetom se nisva več mogla izogniti njenemu vztrajnemu vprašanju 'ZAKAJ?',” pojasnjuje.

razveza zakonskih zvez | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V situaciji, v kateri se znajde marsikateri starš, se je v njej porodila zgodba o Lunini vili in Sončnem princu, ki jo je začela pripovedovati svoji hčerki. "Zgodba je bila zame upanje, da ji čim preprosteje in z najmanj bolečine razložim ločitev. In res, Ines je tako doumela, da jo imava oba rada ne glede na to, pri kom trenutno živi, in da ne izgublja nobenega od naju.  Odhajanje in prihajanje je postalo lažje. Zdaj ve, da je samostojno bitje s svojo svetlobo, ki žari v obeh družinah."

Polona Kisovec je v želji, da bi s svojo izkušnjo pomagala še drugim, napisala zgodbo o Lunini vili in Sončnem princu – o dveh bitjih, ki sta močno žarela skupaj. Toda počasi je njuna skupna svetloba začela usihati, prišli so mračni dnevi, polni trpljenja. Končno sta si priznala, da mora zdaj svojo srečo najti vsak sam. In pri tem še naprej s svojo ljubeznijo greti sad njune ljubezni, otroka, najsvetlejšo zvezdico, v kateri je za vedno združena njuna ljubezen.

"Zgodba ne favorizira nobenega od staršev, ampak poudarja skupno vlogo in okoliščine, ki so povzročile, da sta se starša razšla. Ob njenem branju lahko otrok prepozna, da mala zvezdica ni nič kriva za to, da gre vse narobe. Zato se lahko tudi v njem vzbudi upanje, da ni kriv, da gre družina narazen," je povedal Juhant.  

Na novinarski konferenci so svoje izkušnje z ločitvijo podelili tudi pisateljica in ločenka Amanda Mlakar, komunikacijska trenerka in svetovalka Saša Einsiedler, ki se je ločila dvakrat in radijski voditelj ter otrok ločenih staršev Denis Avdić.

V Sloveniji se sicer razveže več kot četrtina zakonskih zvez, leta 2015 smo imeli 224.290 zakonskih parov z otroki, 61.847 zunajzakonskih partnerjev z otroki, 116.295 mater z otroki in 26.844 očetov z otroki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.