Zdravje > Otrok
48 ogledov

Respiratorni virusi: Zime je konec, virusov pa še ne

Otrok pri zdravniku Profimedias
Malčki lahko zbolijo tudi po desetkrat v sezoni.

Toplo vreme je tu, virusov okužb z respiratornimi virusi pa je še vedno veliko, opozarjajo zdravniki: "Statistični podatki sicer kažejo, da je okužb z respiratornimi virusi manj kot v februarju, vendar je še vedno treba izvajati preventivne ukrepe. Sezona respiratornih virusov običajno traja do aprila ali celo maja. V eni sezoni lahko celo večkrat zbolimo zaradi popolnoma enakega virusa, saj se ne vzpostavi dovolj visoka imunost v telesu," piše v današnjem sporočilu za javnost Sekcije preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu (SPM) 

RSV, deseti teden | Avtor: NIJZ NIJZ
Kot so pojasnili, so bolezni, ki jih povzročajo respiratorni virusi, to so virus influence, respiratorni sincicijski virus (RSV), adenovirusi, rinovirusi ..., sicer najpogostejše pozimi, vendar lahko širjenje virusov tudi do pet mesecev, torej tudi aprila in maja. 

Otroci zbolijo tudi do desetkrat letno

"Otroci med prvim in tretjim letom starosti lahko za virusno okužbo dihal zbolijo tudi do desetkrat letno, predvsem to velja za tiste, ki so zgodaj vključeni v vrtec. Ker so te okužbe pogostejše v zimskih mesecih, vsaka pa lahko (vsaj kar se tiče kašlja in prehlada) traja tudi po dva ali tri tedne, je videti kot da je otrok neprekinjeno bolan od jeseni do pomladi," opažajo pediatri in dodajajo, da pri ogroženih skupinah, kar otroci so, obstaja večja verjetnost hujšega poteka bolezni. 

Preventivni ukrepi še kako pomembni

Na srečo lahko sami bistveno pripomoremo pri preprečevanju širjenja okužb. Specialistka pediatrije Helena Mole ob tem opozarja na ukrepe, ki so nujni tudi po obdobju hladnega vremena: "Gre za zelo preproste ukrepe, ki nam ne vzamejo veliko časa in truda, za preprečevanje širjenja virusov pa lahko naredijo zelo veliko. Redno umivanje rok s toplo vodo in milom, izogibanje stikov z  ljudmi, ki kašljajo in kihajo, zdrava in uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave, redno zračenje prostorov, gibanje na svežem zraku, še zlasti zdaj, ko nam to omogočajo daljši dnevi. Kašljajmo in kihajmo v pregib roke ob komolcu, da zavarujemo druge pred okužbo. Vse to pomaga preprečevati širjenje okužb, zdrav način življenja pa hkrati pomaga krepiti naš imunski sistem," opozarja pediatrinja. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.