Zdravje > Otrok
1320 ogledov

Šest nasvetov, kako otroka pripraviti na prvi razred

Šola od doma Profimedia
Za starše in otroke je prvi šolski dan izjemnega pomena, saj je prehod iz sveta igre in zabave v svet obveznosti, a ta prehod si lahko olajšate z nekaterimi poletnimi igrami.

1. Igra poslušnosti

V prvih dneh šole je zelo pomembno, da učitelji otrokom predstavijo idejo o pomenu poslušnosti in o tem, da morajo otroci slediti njihovim navodilom. Otrok, pripravljen na šolo, mora biti sposoben sprejeti navodila odraslih in se nanje odzvati v razumnem času. Zato z malčki vadite mirno sedenje.

"Kako dolgo lahko mirno sediš? Zdržiš pol ure?" so besede, s katerimi naj bi po nasvetih strokovnjakov otroka počasi uvajali v svet poučevanja.

2. Igrajte se s šolsko torbo

Kupite šolsko torbo pred koncem poletja in pomagajte otroku zgraditi pozitivne asociacije. Naj v torbo pospravi knjige in prigrizke za izlete v park. Ko pridete domov, vadite, da ga razpakirate in pospravite. Svoji torbi lahko celo v šali rečete: "Hvala, ker si nam danes pomagala, draga torba! Se vidiva jutri!"

3. Igrajte se pouk

Naj malček postavi svoje igrače v vrsto in se z njimi igra šolo ali pa ga opazujte, kako se igra šolo s svojimi bratci in sestricami. Je zabaven način, da se pripravite na prihajajoče obveznosti, učinkovito in enostavno pa rešite morebitno nervozo in nelagodje ob odhodu v šolo.

4. Vadite slovo

Če ste z otrokom ves dan in mu morate septembra ob vstopu v šolo prvič pomahati v slovo, pričakujte solze. Prosite prijatelja, naj popazi vašega otroka, medtem ko vi opravite nekaj dela. Pretvarjajte se, da je prvi šolski dan. Otroka pripeljite v hišo, ga objemite in poljubite, nikar pa se ne družite in pogovarjajte s prijateljem. Vaš otrok mora vedeti, da dejansko odhajate.

Izmislite si lahko celo skrivno rokovanje ali zabavno izmenjavo besed, ki bo vašega otroka spomnilo, da se po odhodu vedno vrnete ponj.

5. Kupite knjigo z vajami

V prodaji je veliko različnih knjig z vajami, primernimi za predšolske otroke, ki omogočajo lažje osvajanje osnovnih veščin, od držanja svinčnika do pisanja prvih črk in številk. Naloge, pri katerih morajo otroci povezati pike, da na koncu ustvarijo sliko, so še posebej dobre za ustvarjanje občutka dosežka. 

6. Vadite držanje svinčnika

Zdi se, da je odraslim držanje svinčnika nekaj samoumevnega, vendar je to veščina, ki jo morajo otroci šele osvojiti. V predšolski dobi, v vrtcu, otroci veliko rišejo z barvicami in pasteli, ne pozabite pa na vadbo tudi poleti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1