Zdravje > Otrok
45 ogledov

Slovenci med prvimi desetimi

Študenti Profimedias
Hrvaška je na vrhu lestvice držav Evropske unije po deležu mladih med 18 in 34 letom, ki živijo pri starših. Kar 70 odstotkov mladih Hrvatov se ni odselilo od staršev, sledijo Slovaki, Italijani in Maltežani. Najbolj zgodaj pa gredo od doma mladi Danci, Finci, Švedi in Norvežani.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je njihov rekord posledica slabega ekonomskega stanja ljudi, kot tudi dejstva, da je v tradicionalnih katoliških mediteranskih državah povprečje tistih, ki živijo s starši, praviloma višje. Med prvimi desetimi so namreč tudi Grki, Portugalci, Španci in Slovenci.

"Če se želite odseliti od staršev, morate imeti določene prihodke. Ljudje si ne morejo privoščiti samostojnega življenja, ker so cene nepremičnin in najema stanovanj visoke," je ocenil hrvaški sociolog Gojko Bežovan za komercialno televizijo RTL.

Meni, da mora država več denarja nameniti aktivni politiki zaposlovanja mladih ter izgradnji socialnih stanovanj, s čimer bi znižali cene najema na nepremičninskem trgu.

Bežovan navaja, da so razlogi v visokem odstotku mladih, ki živijo pri starših, tudi določene navade in udobje življenja s starših kot tudi mentaliteta ljudi.

Televizija RTL ob tem poudarja, da se je število mladih, ki živijo pri starših, lani vendarle nekoliko znižalo z 72 odstotkov, kolikor jih je bilo po podatkih Eurostata leta 2012. Lani je bilo povprečje v EU 48 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.