Zdravje > Otrok
1322 ogledov

Smrti otrok: Zapleti pri rojstvu, pljučnica, diareja

Pokopališče otrok
V letu 2017 je na svetu umrlo približno 6,3 milijona otrok, mlajših od 15 let, oziroma en otrok vsakih pet sekund.

Večinoma so umrli zaradi vzrokov, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, razkriva najnovejše poročilo Stopnje in trendi v umrljivosti otrok 2018, ki so ga v  torek predstavili UNICEF, Svetovna zdravstvena organizacija in Oddelek za prebivalstvo Združenih narodov in Skupina Svetovne banke

Velika večina teh smrti - 5,4 milijona - se zgodi v prvih petih letih življenja, pri čemer novorojenčki predstavljajo približno polovico omenjenih smrti.

"Brez takojšnjega ukrepanja bo do leta 2030 umrlo 56 milijonov otrok, mlajših od pet let, med njimi polovica novorojenčkov," opozarja Laurence Chandy, UNICEF-ov direktor za področje podatkov, raziskav in politik.

"Od leta 1990 smo dosegli izjemen napredek pri reševanju otroških življenj, vendar milijoni otrok še vedno umirajo zaradi tega, kdo so in kje se rodijo. S preprostimi rešitvami, kot so zdravila, čista pitna voda, elektrika in cepiva, lahko rešimo več še življenj."

Polovico vseh smrti otrok, mlajših od pet let, se je v letu 2017 zgodilo v Podsaharski Afriki in 30 odstotkov v Južni Aziji. V Podsaharski Afriki je 1 od 13 otrok umrl pred petim rojstnim dnem, v državah z visokimi prihodki pa 1 od 185 otrok.

"Milijoni otrok ne bi smeli umirati zaradi pomanjkanja čiste pitne vode, sanitarij, ustrezne hrane in osnovne zdravstvene oskrbe," poudarja dr. Princess Nono Simelela, pomočnica direktorja za zdravje družin, žensk in otrok pri Svetovni zdravstveni organizaciji. "Na prednostno mesto moramo postaviti univerzalen dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe za vsakega otroka, še posebej ob rojstvu in v prvih letih življenja, da bi jim omogočili preživetje in kakovosten razvoj."

Večina otrok, mlajših od 5 let, umre zaradi preprečljivih vzrokov, kot so zapleti ob porodu, pljučnica, driska, neonatalna sepsa in malarija.

Za primerjavo: med otroki, starimi od 5 do 14 let, postanejo poškodbe pri denimo utopitvi, prometnih poškodbah, najpogostejši vzrok smrti. V tej starostni skupini obstajajo tudi razlike med regijami, pri čemer je tveganje za smrt otroka v Podsaharski Afriki 15-krat večje kot v Evropi.

Vsako leto jih umre manj

Kljub omenjenim izzivom pa vsako leto po svetu umre manj otrok. Število otrok, ki so umrli pred petim letom, se je občutno zmanjšalo in sicer z 12,6 milijona leta 1990 na 5,4 milijona leta 2017. Število smrti pri starejših otrocih, starih od 5 do 14 let, se je v istem obdobju zmanjšalo z 1,7 milijona na manj kot milijon.

 

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 18:04 18.september 2018.

    Nekaj WHO jamra, da je na svetu preveč ljudi, da bi se jih dalo nahranit. Po drugi strani pa WHO jamra, da otroci umirajo. Kaj zdej... hočejo da otroci umirajo ali da ne. Aja ne... morajo umret samo vmes je ...prikaži več treba prej mal zaslužit.