Zdravje > Otrok
11678 ogledov

Šok na urgenci: Sedemletnemu dečku reševali jezik

Profimedia
Dečka so z močno oteklim in obarvanim jezikom sprejeli v otroško bolnišnico.

Nesrečnemu sedemletniku iz nemškega mesta Hannover se je zataknil jezik, ko je poskušal izsesati še zadnjo kapljico soka iz vratu steklenice. Jezik je ustvaril vakuum, zato ga ni mogel več izvleči, poročilo zdravnikov iz oktobrske izdaje Evropskega časopisa za anesteziologijo (European Journal of Anaesthesiology) povzema NBC News.

Dečka so z močno oteklim in obarvanim jezikom sprejeli v otroško bolnišnico Auf der Bult v Hannovru, kjer so mu zdravniki najprej poskušali namazati jezik in ga na tak način spraviti iz steklenice. Ni jim uspelo. 

Ker so se želeli izogniti operaciji, ki bi zahtevala splošno anestezijo in seveda rezanje steklenice, s čimer bi lahko poškodovali fantiča, so se odločili za tanek kateter. Poskušali so ga vstaviti okoli fantovega jezika v upanju, da se bo sprostil vakuum. Tudi to ni imelo učinka.

Nato se je enemu od zdravnikov porodila idealna zamisel. Spomnil se je, kako mu je nekoč uspelo dobiti plutovinast zamašek iz steklenice vina. Po njegovi zamisli so tako zdravniki na kateter pritrdili majhno kanilo za infuzijo in v steklenico vbrizgali zrak. S tem so ustvarili pritisk, ki je izstisnil fantov jezik. Trik je uspel in fantka končno lahko ločili od steklenice..

Deček je ostal v bolnišnici na 24-urnem opazovanju, za zmanjšanje otekline na jeziku je prejel zdravila. Ob odhodu iz bolnišnice je oteklina že skoraj izginila, po treh dneh je izginila še vijolična barva na jeziku, po dveh tednih si je popolnoma opomogel, še piše v poročilu. Poleg predstavitve nove in zanimive tehnike, ki bo mogoče še kdaj komu prišla prav, seveda zdravniki opozarjajo pred takšnim početjem. 

dezurni@zurnal24.si
 
 

Komentarjev 2
  • ode 18:14 04.november 2019.

    Spet ena lovska.

  • blayo 16:21 04.november 2019.

    Ja res, šok vseh šokov! Za par stopinj bi segreli flašo in bi bila zadeva rešena. Tile dohtarji so pa včasih res bumbarji.