Zdravje > Otrok
491 ogledov

Šoli končno uspelo iztrebiti uši

uši Profimedias
Na izolski osnovni šoli, kjer so se dlje časa borili z ušivostjo, so našli učinkovit način za iztrebljanje uši: otroke so začeli redno pregledovati. Mnogi učitelji pa tudi ravnatelji pa so še vedno prepričani, da glav učencev ne smejo pregledovati, kar ne drži.

Zaposleni na OŠ Vojke Šmuc v Izoli so končno našli učinkovit način, kako se zoperstaviti naglavnim ušem, ki so jim zadnja leta povzročale kar precej preglavic. Učencem so začeli pregledovati lasišče, starše otrok, ki so imeli uši pa takoj obvestili,  poročajo Primorske novice. 

Starši, ki pregleda niso dovolili, so morali po potrdilo k pediatru

Kot je povedala ravnateljica Lenčka Prelovšek, so doslej imeli tri preglede, lani jim je  pri pregledu pomagala medicinska oziroma patronažna sestra izolskega zdravstvenega doma, letos pa študentje fakultete za vede o zdravju. "Če starši pregleda ne bi dovolili, bi morali z otroki do pediatra in prinesti potrdilo, da nimajo uši.” Zadnji pregled so tako dovolili vsi starši. 

Učitelji lasišče lahko pregledajo

uši | Avtor: EPA EPA
Kot pojasnjujejo na zdravstvenem inšpektoratu, učitelji sicer nimajo navodila, da bi za pregled glave otrok potrebovali posebno dovoljenje staršev. Učitelji lasišče torej lahko pregledajo, ni pa jim treba. 

Tudi na višji stopnji

Dva pregleda lasišč so na izolski osnovni šoli imeli lani, enega letos. Lani je bilo ušivih desetina učencev, torej okoli 60, letos le še odstotek, Uši bolj razsajajo na nižji stopnji, kjer učenci bolj tičijo skupaj, opazili pa so jih tudi na višji stopnji.

Ušivi takoj ob vrnitvi v šolo ali vrtec

Ušivost se v vrtcih in šolah običajno pojavi takoj v začetku šolskega leta, vendar tudi v vseh drugih obdobjih in zelo nepredvideno. S težavo se soočajo številne šole in vrtci, hitro prenosljive uši pa je, predvsem zaradi slabega sodelovanja staršev, ki se morajo nadloge lotiti res striktno ter vsakodnevno pregledovati lasišče, zelo težko iztrebiti,

Preberite: 

Komentarjev 3
  • blueone 08:18 05.februar 2016.

    Uši so problem, in grejo iz glave na glavo...treba jih je pregledovati..tudi nas so pregledovali v osnovni šoli...

  • Žurnalček 23:39 04.februar 2016.

    Zaradi higijene v skupnih prostorih, imajo voditelji teh skupin , pa ni važno kakših , vso pravico pregleda do spodnjega perila vsakega posameznika. Če pa nekdo ne dovoli , potem pa ven iz skupine , dokler ne prinese zdravniškega spričevala ...prikaži veča , da je na zunaj zdrav !

  • Janez_53 18:42 04.februar 2016.

    Poznam par učiteljev in vzgojiteljev, ki so kar po vrsti tarnali, da sploh ne smejo otrokom preveriti, če imajo uši! No, sedaj je očitno jasno, da je to možno izvajati!