Zdravje > Otrok
124 ogledov

Stara Gora: Pomembna pridobitev za bolne otroke

Bolan otrok

V Stari Gori so danes položili temeljni kamen za začetek dolgo pričakovane in načrtovane gradnje bolnišničnega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo. Gradili ga bodo v dveh fazah, prva je vredna 4,5 milijona evrov, celotna novogradnja pa sedem milijonov evrov. Načrtovano je, da bodo objekt zgradili v 17 mesecih po uvedbi v delo.

"Danes se začenja zgodba, ki bo izboljšala kakovostno in varno oskrbo naših malih bolnikov. Sedanji prostori niso več primerni. V novih prostorih se bodo otroci z motnjami gibanja ter drugimi kombiniranimi motnjami v razvoju v času rehabilitacije počutili bolje. Prav tako bomo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami omogočili boljše vključevanje v lokalno okolje. Gotovo bo tudi zdravstveno osebje lahko bolj fleksibilno pri upoštevanju potreb in želja otrok," je v nagovoru dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Vlaganje v zdravstvo

Omenila je tudi druga vlaganja v zdravstvo na Goriškem. Tako je ministrstvo zgradilo urgentni center Nova Gorica, v zelo kratkem času je v načrtu nakup nove naprave za računalniško tomografijo (CT), za katerega bo ministrstvo za zdravje prispevalo milijon evrov. Z dobrimi 900.000 evri bodo uredili proizvodnjo aseptičnih in protitumornih pripravkov. Dobrega pol milijona evrov pa so namenili tudi za ureditev fekalne kanalizacije in merilnega mesta na območju bolnišnice.

Novo pridobitev je danes obljubil tudi novogoriški župan Matej Arčon, ki je napovedal sanacijo lokalne ceste iz Rožne doline do bolnišnične stavbe v Stari Gori.

Prvi otroci že leta 1952

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo šempetrske bolnišnice v Stari Gori je prve otroke sprejel leta 1952, takrat zaradi posledic po preboleli otroški paralizi. Kasneje so bili otroci nameščeni v štirih paviljonih, zgrajenih v letih med 1972 in 1982. Paviljone so nazadnje adaptirali v letih 2000-2001. Zaradi slabih sanitarno-zdravstvenih pogojev je bil opravljen izredni inšpekcijski nadzor, njegova posledica pa je odločitev o gradnji novih prostorov oddelka.

Na zdajšnjih objektih je namreč uporabljen azbest, neustrezni so tudi bivalni standardi, saj je v sobah tudi po šest oseb, premalo je sanitarij in drugih servisnih prostorov, oddelku primanjkuje najmanj 647 kvadratnih metrov površin za izvedbo osnovnega programa. Stanje treh paviljonov pa je tako slabo, da bi bila naložba v njihovo sanacijo negospodarna.

Gradnjo bolnišničnega oddelka v Stari Gori so načrtovali že dve desetletji, projekt novogradnje pa je pripravljen od leta 2014.

V bolnišnični oddelek so lahko sprejeli do 50 otrok, trenutno jih je tam stalno prebivalo okrog 25. Te bodo za čas gradnje preselili na pediatrični oddelek šempetrske bolnišnice. Odrasli bolniki, ki so v Stari Gori na rehabilitaciji po možganski kapi ali poškodbah, pa bodo tudi v času gradnje ostali v enem od paviljonov v Stari Gori. Tam bo zato ostal tudi del od okrog 50 zaposlenih, ostali pa se bodo z otroki selili v šempetrsko bolnišnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.