Zdravje > Otrok
1628 ogledov

Bodite pozorni, kakšne barvice kupujete otrokom

"Zaskrbljujoče je, da zakonodaja suhih barvic po zakonu ne obravnava kot igrače, kar pomeni, da so lahko škodljiva mehčala, policiklični aromatski ogljikovodiki in podobni toksini prisotni v barvicah, saj ni standardov, ki bi sploh določala njihovo varno količino," opozarjajo na ZPS.

Ker je za otroke je pomembno, da barvice odllikujejo močne barve in da se ne lomijo, je ta del naloge večina izdelkov na testu dobro opravila dobro, sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Za komplet barvic so za testiranje odšteli med 0,99 in 9,99 evra in na koncu ugotovili, da lahko za barvice z oceno "dobro" plačate tako 0,99 evra kot 9,99 evra, enako velja za barvice z oceno "nezadovoljivo", saj so našli takšne za 0,99 ali 7,99 evra.

A kaj, ko je kar osem izmed 12 padlo na testu vsebnosti kemikalij. "Žal pa potrošnikom, ki želijo izbrati barvice brez nepotrebnih kemikalij pri izbiri navedbe na embalaži niso v pomoč," opozarjajo na ZPS in dodajajo, da oznaka CE ni garancija, da izdelek ne vsebuje škodljivih snovi.

V pomoč ni bila niti navedba porekla izdelka - če je bila ta sploh navedena: "Med barvicami, ki so prejele ocene nezadovoljivo, so tako tiste, proizvedene na Kitajskem kot barvice iz EU, na primer iz Avstrije in Nemčije," so ugotovili na testu.

Barvice imajo otroci v rokah, a pogosto tudi v ustih. Proizvajalec z znakom CE sicer zagotavlja, da so barvice varne za uporabo, a je v tem primeru ta znak na precej majavih nogah.

Barvice bi morali obravnavati kot igrače

Ker so potrošniške organizacije pri svojih testiranjih oziroma ugotavljanju nevarnih kemikalij v izdelku strožje od zakonodaje, so v primeru testiranja barvic preverili še vsebnost ftalatov, aromatskih aminov, policikličnih aromatičnih ogljikovodikov in (težkih) kovin v suhih barvicah. In kar 8 izmed 12, ki so na testu dobile oceno nezadovoljivo, so padle pri preverjanju vsebnosti kemikalij, navajajo na naši potrošniški organizaciji.

 | Avtor: ZPS ZPS

 "Zaskrbljujoče je, da zakonodaja suhih barvic po zakonu ne obravnava kot igrače, kar pomeni, da so lahko škodljiva mehčala, policiklični aromatski ogljikovodiki in podobni toksini prisotni v barvicah, saj ni standardov, ki bi sploh določala njihovo varno količino. Pri tem je povsem jasno in znano, da otroci stopijo v stik z barvicami že zelo zgodaj, in da z barvicami ne le rišejo, ampak jih tudi grizljajo. Čeprav se morda zdi, da so količine nevarnih snovi majhne, pa ne smemo pozabiti na raznolike kemikalije, ki smo jim izpostavljeni tekom dneva pri uporabi različnih izdelkov, vse to pa se sešteva v koktejl kemikalij,"  so zapisali. 

ZPS opozarja na previdnost

Otroci s kemikalijami v igračah stopajo v stik prek kože, sline, sluznice ali z zaužitjem. Na ta način škodljive snovi prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v organizmu kopičijo in trajno vplivajo na otrokovo zdravje.

Potrošniške organizacije pri izdelkih splošne rabe, s katerimi stopajo v stik otroci, opozarjajo na previdnost: "Tudi tokrat se je na testu izkazalo, da lahko kupimo barvice, ki dobro opravljajo svojo primarno nalogo brez nepotrebne uporabe kemikalij, zato tiste, ki jih vsebujejo, ne priporočamo za nakup," dodaja ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.