Zdravje > Otrok
81017 ogledov

"Starši, ne uporabljajte ga, umrlo že 73 dojenčkov"

Dojenček
Ameriška komisija za varnost potrošniških izdelkov opozorila, da je med januarjem 2005 in junijem 2019 zaradi uporabe otroških gugalnikov umrlo 73 dojenčkov.

Destletje po tem, ko so inženirji podjetja Fisher-Price zasnovali revolucionarni otroški ležalnik, z namenom, da bi dojenčki lažje zaspali, je podjetje moralo odpolicati skoraj pet milijonov teh gugalnikov za dojenčke. Ti naj bi bili krivi za več deset smrti dojenčkov v ZDA. Za odpoklic so se odločili aprila letos. Vendar to ni edini odpklic, avgusta letos sta podjetji Eddie Bauer in Disney odpoklicali 24.000 pdodobnih izdelkov, navajajo ameriški mediji. 

dojenček gugalnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Ameriške oblasti v teh dneh starše pozivajo k prenehanju uporabe ležišča, ki otroku omogoča ležanje pod kotom, večjim od deset stopinj. Komisija za varnost potrošniških izdelkov (CPSC) je opozorila, da je med januarjem 2005 in junijem 2019 umrlo 73 dojenčkov, ki so se prevalili s hrbta na trebuh ali na bok, tudi zato, ker niso bili pričvrščeni z varnostnim pasom. V istem časovnem obdobju je bilo komisiji prijavljenih tudi več kot 1.100 incidentov, še piše v izjavi.

CPSC je za testiranje zasnove gugalnikov najel neodvisnega strokovnjaka za biomehaniko z Univerze za medicinske znanosti v Arkansasu. Kot navajajo v izjavi. "Noben izdelek za spanje, ki ga je preizkusila njegova skupina, ni varen za spanje dojenčka. Strokovnjak je še ugotovil, da so nevarne tudi mehke in plišaste spalne površine," povzema portal abcNEWS. "Površina, ki je nagnjena 10 stopinj ali nižje, je verjetno varna."

Zakaj uporaba otroškega ležalnika/gugalnika ni priporočljiva? 

Pred omenjenim izdelkom opozarjajo tudi pri nas. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dodajajo, da otroški ležalniki/ gugalniki ne vplivajo dobro na dojenčkov razvoj. "Dojenčka ovira pri samostojnih dvigih nog in medenice od podlage ter obračanju na bok, kar zavira določene mišične aktivnosti in zaznavno-miselne procese," pojasnjuje specialistka javnega zdravja, zdravnica Mateja Rok Simon.

V trgovinah in na spletu so na voljo različni modeli ležalnikov/gugalnikov in raznih blazin, ki imajo funkcijo tresenja (vibriranja). "Ti nikakor niso primerni za spanje v njih, stresanje pa lahko pri dojenčku povzroči poškodbe možganov. Uporaba ležalnika/gugalnika poveča tudi tveganje za poškodbe zaradi padca z višine. Največkrat gre pri takšnih padcih za poškodbe glave, ki se zgodijo, ko dojenček ni pod nadzorom odrasle osebe in skupaj z ležalnikom pade s kuhinjskega pulta, mize ali kavča," dodaja strokovnjakinja z NIJZ.

Vibrirajoče blazine

Po njenem mnenju visoko tveganje predstavljajo tudi vibrirajoče blazine, na katerih je dojenček nameščen (pripet) v trebušni položaj in v tem položaju največkrat zaspi brez nadzora staršev. "Spanje na trebuhu poveča tveganje za zadušitev z blazino in za sindrom nenadne smrti dojenčka, zato naj dojenček vedno spi na hrbtu in v svoji posteljici," svetuje zdravnica. 

dezurni@zurnal24si

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:06 14.november 2019.

    Kaže se, da smo zajebali. Ko je otrok pri hiši, je ta do neke starosti prva in edina skrb na svetu. Ni kariere, ni nič drugega. Ko pa zraste, pa mora stran. Ne znamo ne prvega, ne drugega. Bo treba ...prikaži več v šolski sistem vključiti opazovanje koklje, da bo vsaj naslednja generacija razumela, kako to gre in kako je prav.

  • Snežinko 07:19 14.november 2019.

    Kaj vse se dobi za kupit, ker so starši preleni, da bi otroka sami čuvali.... saj to ne moreš verjet...