Zdravje > Otrok
4893 ogledov

Starši, ukrepajte že danes, posledice so lahko hude

otroci starši pogovor
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje bi radi spodbudili starše k nadzoru in ukrepanju.

Konec šolskega leta je za otroke priložnost za dolgo pričakovani oddih od (pre)številnih obveznosti, kar pa naj ne pomeni tudi brezdelja. Če imate to srečo, da imate poleti veliko časa, ga namenite skupnim dejavnostim, a tudi če ga nimate, lahko vaše najmlajše poleti zaupate številnim zavodom in društvom, ki bodo poskrbeli za to, da bo poletje polno zabavnih dogodivščin, novih prijateljstev in veliko gibanja.

Različni strokovnjaki, od psihiatrov od pediatrov pa vedno znova opozarjajo na sodobne tehnologije, zaradi katerih današnji otroci veliko časa preživijo v zaprtih prostorih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) starše opozarjajo, naj jim ne dopustijo predolge in pretirane uporabe različnih tehnologij

Koliko časa pa vaš otrok preživi pred zaslonom?

"Pediatri opozarjajo (npr. Ameriška pediatrična akademija (American Academy of Pediatrics) in Kanadsko združenje pediatrov (Canadian Society of Pediatrics ), ki jim sledijo tudi slovenski pediatri), da naj bi bili otroci med tretjim in petim letom največ 1 uro na dan pred takšnimi zasloni, otroci in mladostniki med 6. in 18. letom pa največ 2 uri na dan,"  dodajajo na NIJZ.

Zasvojenost je težka psihična motnja

Kot navajajo, nekateri pediatri celo odsvetujejo uporabo sodobne tehnologije do 12. leta starosti, razlogi za to pa so, daje pri teh otrocih opaziti pogosto pomanjkanje pozornosti, slabšo koncentracijo, zmanjšanje sposobnosti za učenje ter zmanjšanje zmožnosti samoregulacije. "Poleg tega naj bi bila uporaba sodobne tehnologije povezana z več sedečega vedenja in premalo gibanja, kar ima za posledico debelost in slabšo psihofizično pripravljenost. Pogosta posledica je tudi pomanjkanje spanca in počasnejši psihosocialni razvoj,"  dodajajo.

Maja 2011 je Svetovna zdravstvena organizacija označila mobilne telefone kot potencialno karcinogene zaradi sevanja. Otroci so iz različnih razlogov bolj občutljivi kot odrasli in temu še bolj izpostavljeni.

Tudi pri nas je vse več otrok in mladostnikov, ki kažejo znake zasvojenosti s socialnimi omrežji ali igranjem računalniških igric. Ti znaki se kažejo v tem, da otrok ali mladostnik vse več časa preživlja na različnih napravah in da to vpliva na njegovo vsakodnevno delovanje, odnose, navade, obveznosti, npr. da se zapira vase, popušča v šoli, je odsoten, izgublja stik s seboj in drugimi, ne kaže zanimanja za stvari, ki so ga včasih zanimale.

Računalnik Uradna diagnoza Zdravje WHO: Seznamu dodali novo, zelo resno bolezen

Če to opazite pri svojem otroku ali mladostniku, ukrepajte, se z njim pogovorite in mu pomagajte. Če ne veste, kako, poiščite strokovno pomoč.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Irminna28
    Irminna28 00:41 23.junij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com