Zdravje > Otrok
92 ogledov

Štirje otroci, ki jih povezujeta žalost in revščina

Otrok Profimedias
Niko živi skupaj z mamo v materinskem domu. Tja sta se umaknila pred nasilnim očetom ...

Zgodbe otrok, ki čakajo na svojega botra, so grozljive. Otroci z bolnimi starši, otroci brez enega od staršev, otroci z nasilnim očetom … Otroci, ki živijo v pomanjkanju, so odrinjeni na rob družbe, nosijo le ponošena oblačila, skrbniki pa jim ne morejo privoščiti določene hrane in igrač, ki so za druge vrstnike del vsakdanjika.

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje pojasnjujejo, da je prošenj za botrstvo vse več, botrov pa že dolgo zelo primanjkuje. Trenutno čaka na svojega botra več kot dvesto otrok, zato smo se odločili objaviti štiri kratke opise življenja otrok, ki nimajo takšne sreče kot njihovi vrstniki. Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so izbrali štiri otroke, ki jim lahko pomagate in ponudite botrstvo. Vsi otroci imajo zaradi zaščite spremenjena imena.

Z mesečnim prispevkom 30 evrov botri otroku pomagajo pri dostopu do osnovnih dobrin, kot je šolska prehrana, oblačila in šolske potrebščine, hkrati pa pomembno prispevajo k omogočanju vključevanja v šolske in obšolske dejavnosti, šolske izlete in ekskurzije, zagotovitvi bivanja v dijaških domovih ter nakupu zdravil in medicinskih pripomočkov. 

Trideset podarjenih evrov na mesec gre v celoti k otroku in ne gre od tega nič v stroške projekta in administracijo. Če bi želeli postati boter enemu od spodnjih otrok, pošljite vašo željo na info@botrstvo.si.

Tina 

Tina je najmlajša od treh otrok, ki s starši živijo v hudem pomanjkanju. Oba starša sta trenutno brezposlena. Oče je zaradi delovne nesreče utrpel hude poškodbe in še danes trpi za hudimi posledicami, mama pa kljub nenehnemu trudu in iskanju ne najde zaposlitve.

Družina se preživlja le s pomočjo očetove invalidnine. Tina je nadarjena osnovnošolka, ki uživa ob prebiranju knjig in zelo rada pleše. Žal pa zaradi stiske družine ne more obiskovati učnih ur plesa ter razvijati svojih talentov. Mnogokrat je tudi prikrajšana za šolske izlete in ekskurzije, saj ji starši z razpoložljivimi sredstvi tega ne morejo omogočiti.

Oče zaradi hudih poškodb ves čas trpi hude bolečine, vendar je invalidska komisija priznala le delno invalidnost, zaradi česar je težko zaposljiv. 

Niko

Niko živi skupaj z mamo v materinskem domu. Tja sta se umaknila pred nasilnim očetom. Mama zelo aktivno išče rešitve za trenutno situacijo in zaposlitev, s katero bi sinu omogočila lepše življenje, saj sta trenutno povsem odvisna od socialnih transferjev. Kljub trudu, da bi dečku omogočila lepše otroštvo in poplačala nastale dolgove, lahko s svojim sredstvi pokrije le najosnovnejše za preživetje. Mama je izredno čuteča in odzivna ter v dobrem stisku s sinom in njegovimi razvojnimi potrebami. Niko je igriv, nasmejan in dobrovoljen otrok, kljub nekaj zdravstvenih težav iz preteklosti. Lansko jesen je začel obiskovati vrtec, nad katerim je zelo navdušen.

Z vztrajnostjo je uspela rešiti večji del nastalih dolgov, ki jih je povzročil nekdanji partner, kljub temu pa ostajajo še nekateri dolgovi, ki so nastali zaradi zdravstvenih težav.

Barbara 

Barbara živi skupaj z mamo v starejši hiši, kjer stroški kurjave in bivanja prestavljajo veliko finančno obremenitev. Oče je po hudi bolezni in neuspešnem zdravljenju pred dvema letoma storil samomor, kar je hudo prizadelo tako mamo kot deklico. Mama je brez zaposlitve, zato se preživljata izključno s socialnimi transferji, ki pa ne zadoščajo za kritje vseh osnovnih mesečnih stroškov in položnic. Kljub težki čustveni stiski se počasi pomirjata, a težke finančne težave onemogočajo mirno življenje.

Barbara obiskuje peti razred osnovne šole, kamor gre zelo rada. Po smrti očeta ima psihične težave, a je uteho našla v knjigah in hišnemu ljubljenčku. Veliko bere in ima bogat besedni zaklad. Njen najljubši predmet je slovenščina, nekega dne pa si želi postati pisateljica. Rada tudi pleše, a ji mama tečaja ne zmore omogočiti.

Mama in Barbara sta s pomočjo podpore prijateljev uspeli prebroditi najhujše po očetovi smrti, vendar Barbara še vedno potrebuje podporo za zdrav psihofizični razvoj. 

Jan

Jan živi skupaj z mamo v najemniškem stanovanju. Tja sta se umaknila pred nasilnim očetom. V času nosečnosti je mama uredila kredit za adaptacijo hiše v kateri sedaj več ne živi, dolg pa mora vseeno odplačati. Oče sredstev za otroka ne prispeva in ga le redkokdaj želi videti, mama pa s svojo skromno plačo ne zmore kriti vseh življenjskih stroškov.

Znašla sta se na robu preživetja in iz meseca v mesec komaj shajata. Mama se trudi, da deček ne bi občutil pomanjkanja, a je žal prikrajšan za mnoge spodbude, ki jih v teh letih potrebuje. Jan je bil rojen prezgodaj, zato ga še pestijo številne zdravstvene težave, ki zahtevajo veliko nege in pozornosti.

Zaradi zdravstvenih težav ima izjemno šibak imunski sistem, zelo težko prenaša vsakršno najmanjšo okužbo. “Samo zaradi dihalnih težav so ga že večkrat z rešilcem peljali v bolnišnico, zadnjič se mi je v naročju celo onesvestil,” nam je povedala mamica. Prav zaradi njegovih težav z dihanjem si mamica najbolj želi morja, saj mu morski zrak neizmerno pomaga. Na morje na Hrvaško ga je peljala že v lanskem letu, posojilo za  morje odplačuje postopoma še danes.

Je sramežljiv fant, ki rabi čas, da se odpre. Rad gleda risanke in se sprehaja v naravi. Obožuje morje in tobogane na bazenu. Obiskuje vrtec, stroške katerega mama vedno težje plačuje.

Mama je zaposlena, dela v zdravstvu, kjer vsak dan pomaga številnim ljudem in si zelo želi nastalo situacijo rešiti čim hitreje. Pravi, da bo povrnila vso dobroto, če kdaj uspe rešiti situacijo. Zaradi narave službe mama mnogokrat potrebuje tudi varstvo za sinka, ki pa mora biti zaradi zdravstvenih težav še posebej pozorno.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 17:57 20.februar 2016.

    Če bi naša sončna vlada s C(m)erarjem na čelu zaprla mejo, tako kot jih je Madžarska, bi lahko tem družinam dali vsakemo po 833.- EUR krat družinski člani, saj toliko zdaj namenja za enega migranta.