Zdravje > Otrok
74 ogledov

“Strah nas je za prihodnost otrok”

Slovenija 08.11.2012 Anita Ogulin, predsednica Komisije za socialna vprasanja in Saša Despot
Zveza prijateljev mladine Slovenije je v okviru vseslovenskega projekta Botrstva danes na novinarski konferenci predstavila svoje predloge in pozvala državo k zaščiti najšibkejših.

“Revščine je vedno več, vsak dan nas obišče ogromno staršev,” opozarja sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje Anita Ogulin (na fotografiji). To potrjuje tudi zadnja Unicefova raziskava, ki kaže, da je v obdobju med letoma 2008 in 2012 pod prag revščine na novo zdrsnilo 7.000 slovenskih otrok. “Strah nas je in res nas skrbi, kakšna bo prihodnost teh otrok, ki s takimi primanjkljaji vstopajo v življenje,” pravi in dodaja, da ni prav, da država ne zaščiti otrok.

Po njenih izkušnjah v zadnjem obdobju ne spremljajo samo otrok, ki imajo starše brez zaposlitve. Obišče jih tudi vse več otrok staršev, ki sicer imajo zaposlitev v javnih službah ali privatnih podjetjih, a imajo izjemno nizke plače ali jih sploh ne dobijo. “Ti otroci so mnogokrat v težejem položaju kot otroci staršev, ki so brez zaposlitve. Ker ti nimajo možnosti  do socialnih transferjev, ker je zakonodaja takšna, kakršna je,” dodaja. Poleg tega finančne težave vplivajo tudi na zdravje v družinah: “Imamo vse več bolnih staršev in vse več bolnih otrok. Da ne govorim, kako vpliva na otroke, ki imajo kakšne presnovne ali katerekoli druge zdravstvene tegobe. Še poglabljajo jih,” pravi.

Zahteve so takoj uresničljive 

V okviru projekta Botrstvo dve leti poteka brezplačna pravna pomoč socialno ogroženim skupinam, v okviru katerem so pomagali 800 posameznikom. Glavna izvajalka pomoči Nina Zidar Klemenčič je povedala, da so ponovno pripravili manifest, v katerem v devetih točkah pozivajo državo k odpravi sistemskih pomanjkljivosti in k zaščiti najšibkejših. V okviru projekta so namreč ugotovili, da država ne sprejme ukrepov, ki bi pomagali otrokom v recesiji. Tako ti ostajajo v začaranem krogu socialne ogroženosti. Zato so že pred letom vladi v manifestu nanizali vrsto ukrepov za sprejetje sistemskih rešitev in jih bodo skupaj z novimi zahtevami ponovno poslali.

“Zahtevali bomo, da država dokončno uporabi vzvode, ki jih ima že na voljo, in zavaruje otroke pred začaranim krogom revščine. Devet zahtev je malo, uresničljive so praktično takoj le s sprememebo dveh členov, ne predstavljajo pa nikakršnih relevantnih proračunskih odhodkov,” pravi Zidar Klemenčičeva. Po njeni oceni je potrebna samo odločitev, da se dobrobit otrok in odpravljanje posledic recesije na otroke, postavi v center prioritet družbe.

Vsi otroci polno zdravstveno zavarovani

Tako v manifestu zahtevajo pravočasno in sprotno izdajanje odločb o pravicah iz javnih sredstev na centrih za socialno delo in hitro odločanje o pritožbah zoper odločitve na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM). Po njihovih besedah je zelo nujna tudi ureditev samostojnega polnega zdravstvenega zavarovanja otrok, ne glede na status staršev. Zahtevajo ureditev sistema otroških dodatkov, po katerem bo otroški dodatek popolnoma izvzet iz socialnih transferjev, ker njegov namen ni osnovna socialna varnost, ampak boljše možnosti za zdrav razvoj in enake možnosti otroka. Želijo, da se čim prej uredi zakonski okvir, ki bo omogočil, da denarna socialna pomoč v celoti pripada upravičencu in prepovedal bankam, da vanjo posegajo za poplačilo bančnih stroškov. Med drugim zahtevajo tudi dvig cenzusa za upravičenost do brezplačnega ali vsaj zelo subvencioniranega šolskega kosila in drugačno financiranje plačljivih šolskih vsebin za socialno ogrožene. 

“Kot ključni element otrokove socialne varnosti vse raziskave navajajo varnost bivališča. Izguba bivališča najbolj vpliva na socialno izključenost in izgubo številnih možnosti otrok,” pravijo pisci manifesta. Prav zato so že v lanskem pozivu vladi opozarjali, da mora ukrepati predvsem s predlogom spremembe stanovanjskega zakona. To bi po njihovih besedah onemogočilo deložacije družin z otroki iz neprofitnih stanovanj, ko družina postane socialno ogrožena in ne zmore več plačati najemnine in stroškov bivanja. Oblikovali so predlog, kako naj država s poroštvenim skladom zagotovi moratorij na plačilo najemnin, stroškov ter za stanovanjski kredit, ki ga zaradi izgube zaposlitve ne zmorejo več odplačevati.

Vključuje skoraj 4.000 otrok

Sistemske spremembe bo še najprej podpiral tudi projekt Botrstvo, ki je razšijen po vsej Sloveniji. Brezplačna pravna pomoč pa se po novem širi še v Novo Gorico in Ravne na Koroškem. Projekt Botrstvo sicer vključuje skoraj 4.000 otrok in več kot 3.600 botrov iz vse Slovenije.

"Znesek, ki smo ga zbrali v preteklih štirih letih dokazuje visoko kredibilnost in zaupanje v projekt, saj nam je v tem času uspelo zbrati več kot tri milijone sredstev, natančneje 3.245,327,89 evrov," pravi Milena Štular, pobudnica in nadzornica projekta Botrstvo v Slovenji. V Botrstvu pa so, za zbiranje dodatnih sredstev pomoči otrokom, pripravili tudi lasten projekt Pišem lepše zgodbe, v katerem lahko z nakupom posebnega pisala z motivi Botrstva vsakdo prispeva v botrski sklad ter s tem soomogoča nastanek novih lepih zgodb. Pisala, ki so v celoti plod slovenskega znanja, materialov in idej, so na voljo v vseh Hoferjevih prodajalnah. Več informacij o botrstvu pa najdete na boter.si in zpmmoste.net.

Preučili bodo predloge

"Na ministrstvu bomo vsekakor preučili predloge Zveze prijateljev mladine. Ob tem pa poudarjamo, da smo že z zadnjimi spremembami zakonodaje, ki so se uveljavile z začetkom letošnjega leta, delno pa 1. septembrom, že sprejeli ukrepe, s katerimi se bo izboljšal položaj najbolj prizadetih skupin prebivalstva in odpravili nekatere težave na katere opozarja tudi ZPM," pravijo. Dodajajo, da so zvišali dodatek za enostarševske družine, upošteva se bolj realni materialni položaj vlagatelja pri dodeljevanju pravic, v dohodek družine pa se ne všteva več celoten otroški dodatek. "Tudi mladoletnim dijakom, ki so vzdrževani člani družin, so bile z letošnjim letom dodeljene državne štipendije." pravijo. 

Opozarjajo, da so za zagotavljanje vseh transferjev posameznikom in gospodinjstvom v proračunu uspeli ohraniti sredstva, v prihodnjem letu naj bi tako za transferje posameznikom in gospodinjstvom namenili okoli 1,3 milijarde evrov. "Se pa zavedamo, da bi našim ukrepom lahko sledili tudi ukrepi na drugih področjih in zato bomo spodbujali medresorsko sodelovanje in podprli tudi ukrepe drugih ministrstev, ki bi imeli za posledico zmanjševanje revščine," so sklenili.

Komentarjev 2
  • punca05 08:05 06.november 2014.

    jao, jao....njo, da skrbi za prihodnost , halooooo, koliko je pripravljena reskirati svoje plače za dobro prihodnosti?

  • izRODEk 23:43 05.november 2014.

    Kako dolgo bomo na ministrstvu za socialo gledali Anjo Kopač Mrak in Socialne demokrate? Že zdavnaj izpolnjuje vse pogoje za interpelacijo (že v prejšnjem mandatu, da jo je Cerar sprejel v novo ministrsko ekipo je pa itak škandal!!)Nina ...prikaži več Zidar Klemenčič pa naj se pri možu zavzame za ureditev razmer pri pridobivanju BPP - razmere so kaotične. Pomoč se dodeljuje zgolj še za svetovanje, kar nikomur nič ne koristi. Pravice socialno ogroženih so popolnoma prezrte, na papirju pa vse skupaj izgleda kot, da ni nič narobe. Norost in ena velika žalost! Anja Kopač Mrak mora takoj odstopiti!!!PS: Tu se vidijo politične igrice: ščitijo jo v stranki SDS. Zakaj? Ker je na omenjenem ministrstvu tudi veliko njihovih. Vrana vrani....