Zdravje > Otrok
14113 ogledov

Štrleča ušesa: Pogosta estetka težava, za katero pa morate sami seči v žep

Otroci ga zaradi videza zbadajo že v vrtcu, kaj bo šele v šoli, je dejala mamica šestletnega fantka.

Kar nekaj je takšnih otrok, ki se rodijo s štrlečimi ušesi, s težavo, ki jo je sicer mogoče odpraviti z operacijo, kar pa je precej drago. Naše zdravstveno zavarovanje namreč posega ne krije, tudi za otroke ne, čeprav jim štrleča ušesa lahko povzročijo nemalo težav. Resda ne funkcionalnih, so pa tu psihične težave. Otrok s štrlečimi ušesi je lahko tarča posmeha med sovrstniki.

Norčujejo se iz njega že v vrtcu

Na uredništvo se je obrnila mamica šesteletnega fanta, ki ga zaradi estetske nepravilnosti dražijo že sovrstniki v vrtcu. "Kaj bo šele v šoli," skrbi našo bralko, ki se je odločila za operacijo.

Dejstvo, da tega estetskega posega zavarovalnica ne krije več ( deset let nazaj je korekcijo štrlečih ušes zavarovalnica mladoletnim osebam pokrila), je mamico šestletnika presenetilo, še bolj pa je bila začudena nad dejstvom o različnih cenah storitev med našimi bolnišnicami. "V Novem mestu so mi rekli da takšna operacija stane od 1300 do 1600 evrov, v Celju 1200 do 1600, najbolj pa so me presenetili v Izoli, kjer so mi dejali, da nas bi poseg stal 300 evrov,"  je bila presenečena naša bralka.

Velike razlike med  bolnišnicami

Da se cene posega med slovenskimi bolnišnicami zelo razlikujejo, smo se prepričali tudi sami,  najbolj pa preseneča razlika med kliničnema centroma; iz UKC Maribor so nam sporočili, da korekcija štrlečih ušes (obojestransko) pri otroku stane za samoplačnika 594,00 evrov, v UKC Ljubljana pa 1.100 evrov v lokalni in v splošni anesteziji 1.690 evrov.

Iz Splošne bolnišnice Izola odgovarjajo, da so res za otroke imeli samoplačniško ceno 430 evrov. "Operirali smo štiri male pacientke, ki so čakale v čakalni vrsti kot vsi ostali pacienti in so imele s tem velike težave. Cene storitve smo sedaj korigirali na 1.000 evrov za posege v splošni anesteziji in 900 evrov za posege v lokalni anesteziji. Ta cena bo veljala za otroke," nam je dejal direktor SB Izola Radivoj Nardin.

Starši se veliko manj odločajo za poseg

Pred leti, ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS) otrokom do 18. leta poseg še kril  iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja, so letno opravili okoli 30 operacij, danes, ko morajo starši sami seči v žep, opravijo okoli štiri posege na leto, je za Žurnal24 pojasnil Božidar Kroflič, predstojnik Oddelka za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo celjske bolnišnice.

Med pravice iz obveznega zavarovanja ne sodijo storitve estetskih operacij, razen če so te nujne zaradi posledic poškodb, okvar ali bolezni, ki so povezane tudi z odpravo funkcionalnih prizadetosti, je pojasni Peter Rutar, strokovni sodelavec sektorja za informiranje in odnose z javnostmi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS). Dodaja, da upravičenost do konkretne zdravstvene storitve ugotavlja ugotavlja zavarovančev osebni ali napotni zdravnik, ki o tem odloča individualno, upoštevajoč  25. člen Pravil iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Nekateri priporočajo, da bi moral otrok s štrlečimi ušesi nenehno nositi trak ali kapo, ki naj bi sčasoma stisnil ušesa v želeni položaj. Obstaja način, ki ga prakticirajo v Aziji, kjer otroku povijejo glavo na področju okoli ušes. Vendar pa je dolgoročni uspeh mogoče doseči le z operacijo, ki si je mnogi ne morejo privoščiti. 

Razlike v ceni: Kako je to mogoče?

"Pri nas je poseg opravljen v splošni anesteziji, enodnevna hospitalizacija, ekipa dveh zdravnikov specialistov, tri medicinske sestre, strežnica, operacijska dvorana 2do 3 ure, nekaj ur intenzivna soba, … To so največji stroški in še kup drobnih. Kako lahko to narediš za 300 evrov, ne vem," je na vprašanje, zakaj tako velike razlike v ceni, odgovoril specialist otorinolaringologije iz Celja, kjer takšna operacija stane od 1.200 do 1.600 evrov.

Samostojno oblikujejo cene za samoplačnike

Cene zdravstvenih storitev, ki niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja niso predmet dogovora z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije temveč jih izvajalec zdravstvene dejavnosti določa sam, skladno s tržnimi zakonitostmi, pojasnjujejo na ZZZS, na UKC Maribor pa dodajajo. "Razlika v ceni je prisotna morda tudi zato, ker nekateri ponudniki navajajo cene v splošni, drugi v lokalni  anesteziji. Nekateri morda vključujejo tudi dan ali dva hospitalizacije, pri nekaterih pa gre za ambulantni poseg. Možno je tudi, da navajajo cene za enostransko korekcijo. Sam poseg pa se seveda razlikuje glede na specifiko pri posameznem primeru – obstaja velika paleta različnih tehnik za operacijo otapostaze, ki so bolj ali manj zahtevne in dolgotrajne."  Sicer so v mariborskem kliničnem centru leta 2017 opravili takšen samoplačniški poseg pri štirih, letos pa pri petih otrocih. 

Mnenje psihologa ne šteje

Predstojnik Oddelka za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo celjske bolnišnice Kroflič, ki je v svoji karieri operiral že veliko takšnih otrok, se strinja, da lahko pretirano štrleča ušesa pri razvoju otrok puščajo tudi psihološke posledice.. "Funkcionalnih posledic ni, vendar vsi dobro vemo kako so otroci neposredni in opozarjajo hote ali nehote na drugačnost. To sigurno vpliva na osebnostni razvoj otroka," je dodal zdravnik. 

Vendar mnenje psihologa ne šteje. Na zavarovalnici so nam pojasnili, da je poseg  mogoče utemeljiti izključno, če je prizadeta funkcionalnost ušesa sluha in je torej moten sluh,  medtem ko mnenje psihiatra ni razlog za operacijo v breme ZZZS.

Še pred vstopom v šolo

Sicer so po Krofličevih besedah tovrstni posegi najbolj idealni pri otrocih, starih pet ali šest let, vsekakor še pred vstopom v šolo. "Ušesa takrat dosežejo približno 90 odstotkov svoje velikosti in pa otroci pridejo v šolo takšni kot ostali vrstniki in imajo enake izhodiščne pogoje. Poseg je v splošni anesteziji, šivi se odstranijo sedmi dan, tehnike so različne, dva meseca odpadejo kontaktni športi, prav toliko časa pa ponoči pa priporočam bombažni trak, da se ušesa ne zaležijo," nam je potek operacije v SB Celje pojasnil tamkajšnji otorinolaringolog.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • PPiikkaa 19:41 30.december 2018.

    Problem obveznega in dodatnega zavarovanja v Sloveniji je, da noben zavarovanec nima pogodbe, v kateri bi pisalo, kaj zavarovanje krije. Tako je zato, ker obstaja samo ena zavarovalnica = ZZZS. Tisti, ki imajo veze in poznanstva, imajo krito vse, ostali ...prikaži več pa kakor kdaj in kako.

  • Laznivi 17:38 30.december 2018.

    Saj je tudi banana drzava slovenija vredna samo posmeha in pomilovanja. Skupek revscine bede in korupcije. Za otroke pa zbiramo prispevke da se zdravijo po kaj vrednih ustanovah po tujini.

  • Pepe007 16:33 30.december 2018.

    V SFRJ so take posege včasih delali ljudem, ko so prišli v JLA.