Zdravje > Otrok
28478 ogledov

Strokovnjak napoveduje grozljive posledice za naše otroke

šolski otroci v spremstvu prečkajo cesto Saša Despot
"Nemogoče bi bilo, da bi po 10 letih pozitivnih trendov, ki so se vsako leto izboljševali ali v najslabšem primeru ostali na istem nivoju, padli tako globoko."

Začetni rezultati meritev športnovzgojnega kartona v letošnjem letu kažejo, da se gibalna sposobnost otrok po tistem, ko so otroci po daljših obdobjih šolanja na daljavo zaradi epidemije covida-19 spet sedli v šolske klopi, ni izboljšala. Vodja sistema športnovzgojnega kartona Gregor Starc zato predlaga uvedbo ure športa v šolah na dan.

Rezultati desetkrat slabši

Rezultati meritev športnovzgojnega kartona, ki v šolah potekajo od začetka aprila do sredine maja, kažejo, da sta se najbolj poslabšala vzdržljivost in koordinacija otrok. Rezultati letošnjih meritev so desetkrat slabši kot rezultati meritev pred epidemijo covida-19, je opozoril vodja nacionalnega sistema športnega kartona in izredni profesor na ljubljanski fakulteti za šport Gregor Starc.

Ob tem je poudaril, da gre za prve rezultate na podlagi meritev manj kot 10 odstotkov šol. Skupne in celovite rezultate, za katere sam sicer ne pričakuje, da bodo bistveno boljši od trenutnih, pa bodo predvidoma predstavili konec maja.

Kot je spomnil, so bile šole med prvim in drugim valom epidemije covida-19 zaprte, gibalna sposobnost otrok pa se je takrat zmanjšala. Čeprav so šole v kasnejših valovih epidemije odprli, pa se rezultati očitno niso izboljšali.

Športno igrišče | Avtor: Profimedia Profimedia

Starc kot razlog navaja pogoste odsotnosti otrok zaradi odrejenih karanten ob stiku otroka z okuženim z novim koronavirusom. Stikov z okuženimi je bilo po njegovih besedah veliko, dogajalo se je tudi, da so otroci zaključili z odrejeno karanteno, nato pa jim je bila zaradi ponovnega stika karantena odrejena ponovno.

Drugih razlogov za slabe rezultate meritev po njegovi oceni ni. "Nemogoče bi bilo, da bi po 10 letih pozitivnih trendov, ki so se vsako leto izboljševali ali v najslabšem primeru ostali na istem nivoju, padli tako globoko," je poudaril.

Tu vidi rešitev

Rešitev, ki sicer ne bo hitra in enostavna, vidi v uvedbi vsakodnevne ure športne aktivnosti za vse otroke v šolah. Ob tem je spomnil, da je od leta 2011 do 2018 na šolah potekal projekt Zdrav življenjski slog, ki je dnevno uro športa za otroke omogočal in prinesel dobre rezultate.

Na šolskem ministrstvu so po njegovih besedah po koncu projekta namesto vnosa dodatnih ur športne vzgoje v kurikulum uvedli nov program, ki pa zaradi različnih dejavnikov ni prinesel tako dobrih rezultatov. Na ministrstvu so ob tem v tem šolskem letu zmanjšali tudi sredstva za prostočasno vzgojo otrok in mladine.

Po njegovi oceni je možno projekt Zdrav življenjski slog z novim razpisom do novega šolskega leta v septembru znova zagnati, a meni, da je to zaradi aktualnih političnih razmer ob menjavi vlade le malo verjetno.

Grozljive napovedi, če ne bomo ukrepali

Prvi rezultati meritev, ki kažejo na slabše gibalne sposobnosti otrok, po njegovih besedah kažejo na vsesplošen počasnejši razvoj otrok: "Otroci so počasnejši v gibanju in v mišljenju, zato bodo v šolah letos ocene slabe."

Če bodo otroci ostali na trenutni ravni gibalnih sposobnosti, bodo na trg delovne sile vstopili z do 15 odstotkov manjšo delovno učinkovitostjo kot predhodne generacije otok, je opozoril Starc. To pomeni milijardne izgube za gospodarstvo in velike obremenitve za zdravstveni sistem zaradi večjega obsega srčno-žilnih obolenj, depresij, sladkorne bolezni in samomorov, pa tudi več izostankov zaradi bolniške odsotnosti. "Če se reševanja problema ne bomo lotili aktivno, bomo v hudi stiski," je še poudaril.

Bolan otrok Zdravje otrok Zdravje WH0 in Unicef svarita pred "popolno nevihto" Adenovirus tipa 41 Zdravje Novo o skrivnostnem virusu, ki bi nas moral skrbeti Hrana Magazin Zabavne ideje, kako otrokom približati sadje in zelenjavo
 
Komentarjev 16
  • Pierre 15:41 08.maj 2022.

    Ne vem ampak naš mali dečko (star 5 let) je ostal v vrhunski telesni in duševni formi...smo pač STARŠI POSKRBELI za to, KDO DRUG PA????

  • rd2dmk2 10:08 08.maj 2022.

    ok, nimam več otrok v OS, ampak sem slišal da so v času kovida ustavili izvajanje izpitov za kolo. po drugi strani menda za e-skiro ni treba nič izpita !! in kolk stane skiro in kolk kolo. drugo.. kolk je ...prikaži veče brezplačnega športnega udejstvovanja otrok izven šole ? ma saj tud šah ni več zastonj. in še nekaj, se lahko kje otroci igrajo ? igrišča zaprta ali pa za plačat, še tisto, ki je udarniško zgrajeno je podrto in so ga ugrabili za mastno služenje z parkirnino.

  • Friderik1950 19:13 07.maj 2022.

    Napovedi strokovnjaka niso nove. Tudi sam sem v dveh letih, od kar nisem hodil v fitnes zelo nazadoval. Imam pa informacije, da ima večina mladih vedno neke izgovore in opravičila, da ne rabijo k telesni vzgoji. Če temu dodamo še ...prikaži večše elektroniko pa alkohol in mamila, pa smo tam. Rešitev je res samo v neki samodisciplini in disciplini na sploh, kjer je telesna vadba kot neko hotenje redno vključena. Prisegam čez fitnes.