Zdravje > Otrok
138 ogledov

Strokovnjaki priporočajo: "Pustite jih jokati pred spanjem."

dojenček, jok Shutterstock
Starši bi morali dojenčka pustiti, da joka dokler ne zaspi, pravijo strokovnjaki, češ da je taka metoda učinkovita.

Nove ugotovitve strokovnjakov s področja skrbi za otroke bi lahko spremenile način, na katerega naj bi se odzvali starši, ko njihov dojenček začne jokati.

Nova raziskava Univerze Flinders v Avstraliji  je namreč pokazala, da naj starši svojega otroka kar pustijo jokati dokler ne zaspi, češ da je taka metoda učinkovita in da mu ne bo povzročila stresa ali drugih čustvenih težav.

V raziskavi je sodelovalo 43 parov z otroki, starimi od šest do 16 mesecev, vsi pa so imeli enako težavo; njihov otrok je imel hude težave s spanjem.

Starše so razdelili v dve skupini; polovica je svoje otroke pustila v posteljici, zapustila sobo in se po daljšem časovnem obdobju vrnila nazaj,  medtem ko je druga polovica staršev ostala v sobi, v bližini otroka, dokler le ta ni zaspal.

V treh mesecih preizkuševanja obeh metod so tako starši kot strokovnjaki ugotovili, da je so otroci iz prve skupine zaspali petnajst minut prej kot tisti, ki so bili s starši, pa tudi zbujali so se manj.

" Študija bi lahko pomagala staršem, ki so včasih popolnoma nemočni ob svojem otroku," je dejal avtor študije, profesor psihologije Michael Gradisar. Študijo oziroma omenjeni metodi so objavili na spetni strani univerze.

Nič ne bo narobe z njim

Gradisar je še dejal, da se pri otrocih, ki so zaspali sami, ni pokazal višji nivo kortizona, hormona, ki pozvroča stres : "Starši imajo včasih občutek krivde, saj da njihov otrok  nenadzorovano joka, oziroma zaradi ljubezni ne znajo postaviti meja, čeprav je včasih to bolje za otroka, " je dejal Gradisar, ki sicer priporoča obe "tehniki". Starši pa so tisti, ki se bodo odločili, katero uporabiti.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:40 27.maj 2016.

    Sj je treba za otroka skrbet sam je ena zdrava mera razuma pri tem potrebna. Ne morš vedno takoj v zrak skočt zarad otroka, pa mu vse na pladenj takoj prnest.

  • Avatar atojeto
    atojeto 11:53 26.maj 2016.

    Vedno znova odkrivamo toplo vodo in se nič ne naučimo iz izkušenj preteklih generacij - to so recepti, ki uspešno delujejo že tisočletja.