Zdravje > Otrok
219 ogledov

Strokovnjakinja svari pred Pepa-manijo

Pujsa Pepa Astley Baker Davies
Risanka Pujse Pepe je med otroci zelo priljubljena, ker je enostavna, liki v njej pa podobni današnji družini. Pa je njeno gledanje dobro za otroke?

Med otroci že nekaj časa vlada Pepa-manija. Glavni lik priljubljene risanke Pujsa Pepa, njen mlajši bratec, starša in prijatelji so priljubljeni liki otrok. Najdemo jih že vsepovsod, na oblekah, čevljih, peresnicah, v obliki igrač in tako dalje.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da sama risanka nima izobraževalne narave in da lahko pretiranjo gledanje Pujse Pepe oslabi domišljijo otrok. Če Pepo Pujso gledajo, naj spoznavajo tudi druge risanke in zgodbe.

Enostavna in priljubljena

Avtorica knjige “Od Smrkcev do Pepe Pujse”, Anna Antoniazzi iz Univerze v Genovi je o tem naredila celo anketo. Ugotovila je, da se velik uspeh risanke o Pujsi Peppi  skriva v tem, da je preprosta in neposredna, da so na preprost način narisani tudi liki in okolica ter se z njenim družinskim življenjem zlahka poistovetimo.

Všeč je tudi staršem in vzgojiteljem, ki jo pogosto uporabljajo za primere vzorcev obnašanja. V resnici pa tudi obnašanje glavne junakinje ni vedno zgledno. Mala pujsika pogosto spominja na majhnega otroka brez pravil, kjer mu straša zaradi ljubkosti dovolita čisto vse. Poleg tega po mnenju strokovnjakinje Pepina družina preveč spominja na današnje družine, kjer se straši trudijo, da so prisotni, se pa ne ukvarjajo z odraščanjem in izobraževanjem. Pepi je dovoljeno vse, lahko prekine mamino delo, ali izdeluje papirnata letala iz očetovih projektov. Pepa nima nikakršnih meja, zanjo je pomembno le to, da se bo zbavala. “To pa ni vzgojno,” pravi strokovnjakinja.

Sama risanka nam zrcali neko sliko družine, ki je vse bolj pogosta. Današnji starši namreč pogosto zanemarjajo težko nalogo, v kateri morajo pomagati otrokom, da spoznajo pravila in njihove funkcije, da razumejo, ko naredijo napako in vedo, da ima njihova izbira posledice. To pa ni vse, poudarja strokovnjakinja. Besedišče v risanki je preveč enostavno. Poleg tega je zelo moteč tudi zvok pripovedovalca, ki sproti pojasnjuje, kaj se dogaja. To lahko uničuje domišljijo in radovednost otrok.

Strokovnjakinja zato svetuje, da preprečimo obsesijo povezano z omenjeno risanko in otrokom ponudimo tudi druge zgodbice in like. 

anja.scuka@zurnal24.si

Zanimive vsebine vzgoji tudi na forumih Med.over.net.

Komentarjev 3
  • enola 21:36 20.marec 2015.

    Prosim? Kaj pa Ben 10 , ali pa kakšna druga "nasilna" risanka? Kar na PP ste se spravili... Ja, vidi se da samo kopirate članke. Saj vam ne zamerim. Želite biti popularni, berljivi, oh in sploh. Ne veste pa da ...prikaži več vas takšni članki "diskreditirajo"... Berem ta portal, a včasih se zamislim nad svojim "klikom"!Strokovnjakinja svari pred Pepomanijo? Pepomanijo? Ah brezveze, preveč je drugih "manij", da bi se spravljali na to.Se pa bere ane? No, verjetno niti ne, vem pa da sem jo jaz prebral.Pa btw, moj tamali ravnokar gleda Moj mali poni... Čakam na ta članek, bistroumni in up-to-date-ani "novinarji".Pa lep večer...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:00 19.marec 2015.

    Kdor ima prave starše jim še tok grozna risanka ne bo prišla do živega kar se razvoja tiče.

  • macola 21:58 19.marec 2015.

    Že dolgo sem imel na sumu, da naši politiki gledajo to risanko!