Zdravje > Otrok
335 ogledov

Študija: Pomanjkanje spanca se lahko vleče tudi šest let po rojstvu otroka

starši, otroci, spanje, spanec Shutterstock
Mati tretji mesec po rojstvu otroka spi v povprečju eno uro manj kot pred nosečnostjo, očetje so prikrajšani za 15 minut spanca.

Zanimive raziskave so se lotili znanstveniki z Univerze Warwick v Veliki Britaniji in ugotovili, da so starši pogosto še šest let po rojstvu svojega prvega otroka prokrajšani za spanec.

Študija je vključevala vzorce spanja 4.659 staršev iz Nemčije, ki so dobili ootroka med letoma 2008 in 2015. Ugotovili so, da so starši skozi čas opažali izboljšanje spanca, vendar se njegova kakovost ni tako hitro vrnila na obdobje pred porodom.

"Čeprav je otrok glavni vir veselja za večino staršev, je zelo verjetno, da večje zahteve in odgovornosti, povezane z vlogo staršev, vodijo v krajši spanec in zmanjšajo kakovost spanja celo do šest let po rojstvu prvega otroka," pravi dr. Sakari Lemola z oddelka za psihologijo na Univerzi v Warwicku.

Otroci z leti sicer nehajo ponoči jokati, vendar se vseeno lahko zbujajo ali imajo nočne more, stres in skrbi pa tako vplivajo na spanec staršev, še pojasnjujejo avtorji raziskave.

Ženske so prvo leto po rojstvu otroka izgubile v povprečju okoli 40 minut spanca, pomanjkanje pa je bilo največje v tretjem mesecu - okoli eno uro spanca. Pomanjkanje spanja čutijo tudi očetje, vendar pa treh mesecih izgubijo le okoli 15 minut spanca. "Ženske imajo po rojstvu otrok več motenj spanja kot moški, kar kaže, da so matere še vedno bolj v vlogi primarnega skrbnika kot očetje," je dodala znanstvenica.

"Pomanjkanje spanca je lahko fizično in čustveno izčrpavajoče. Ne obremenjujte se z nepotrebnimi stvarmi, ki bi jih lahko naredili v hiši, in sprejmite pomoč družine in prijateljev, " svetuje Cathy Finlay z Nacionalnega porodnega sklada. "Motnje spanca so lahko težavne in naporne, vendar vedite, da ne bodo trajale večno," še dodaja.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice