Zdravje > Otrok
2705 ogledov

Tako boste zjutraj najlažje zbudili otroke

ura budilka
Šola se bliža, zato bodo naslednji nasveti kmalu zelo dobrodošli ...

Kava nam odraslim lahko zjutraj zelo pomaga, a je otrokom ne dajemo zaradi kofeina. Kofein nas zbudi, saj pri zaužitju stimulira delovanje centralnega živčnega sistema, poveča našo budnost in zvišuje nivo energije, dokazano povečuje tudi sposobnost koncentracije in mentalne sposobnosti. Seveda se ti učinki kofeina razlikujejo od posameznika do posameznika, za veliko odraslih ljudi pa velja jutranja kava za pomoč in uvod v začetek dneva.

Kako pa lahko pomagamo otrokom?

Svetloba, tuširanje, voda 

Prvo pravilo je, da otroke takoj izpostavite svetlobi, da bo telo začelo proizvajati manj melatonina, ki je ključen hormon za uravnavanje cikla spanja in budnosti. Tako se bo prebujanje začelo hitreje. Ni nujno, da je to sončna svetloba, to je lahko tudi svetilka, ki posnema sončno svetlobo.

Če se starejši otroci zjutraj tuširajo, naj tuširanje zaključijo s curkom mrzle vode, kar aktivira del možganov, ki uravnava budnost.

Ker celo noč niso zaužili tekočino, je dobro takoj zjutraj spiti kozarec vode, da telo ne dehidrira. 

Privoščite jim tudi zdrav zajtrk, ki naj ne bo poln mastnih in sladkih izdelkov, ki zmanjšujejo občutek za budnost. Zajtrk naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov in vlaknin, pomaga lahko tudi kozarec pomarančnega soka, saj vsebuje flavonoide, ki povečujejo budnost in kognitivne sposobnosti.

otroci šola Pred šolo Zdravje To ni primeren zajtrk za otroka

Zadnji predlog je glasba, ki poviša krvni pritisk in pomaga, da se zbudijo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.