Zdravje > Otrok
1862 ogledov

Tako najsrečnejši ljudje vzgajajo svoje otroke

otroci, punčka Profimedia
Danci so najsrečnejši ljudje na svetu in tako vzgajajo svoje otroke v srečne, potrpežljive in spoštljive posameznike.

Ničesar si starši ne želijo bolj kot to, da bi bil njihov otrok srečen. Pri tem lahko pomaga danski koncept, po knjigi 'Danski način vzgoje otrok: Kaj najsrečnejši ljudje na svetu vedo o vzgoji samozavestnih otrok', ki sta jo napisali Jessica Joelle Alexander in Dissing Sandahl.

Glavna ideja je, da se vse v življenju vrti okoli našega dojemanja – stvari niso takšne, kot so, ampak takšne, kot smo mi. To je prepričanje, da način, kako vidimo stvari, naredi pomembne razlike. Je vir sreče – je izbira, odločitev, način razmišljanja in stanje duha.

Prostor za učenje in rast

Danci verjamejo, da otroci potrebujejo prostor in zaupanje za reševanje problemov in obvladovanje nalog. Starši ne posredujejo, razen če je to nujno potrebno. Svojim otrokom zaupajo, da bodo poskušali nove stvari.

Ta svoboda vodi k zdravemu samospoštovanju in samozavesti, saj se otroci naučijo zaupati vase in v svoje sposobnosti – njihovo samospoštovanje je ustvarjeno interno in ga ne doseže nekdo drug. Pomembno je tudi, da otroka pustite pri miru. Če se otroci počutijo preveč pod pritiskom, lahko veselje do tega, kar počnejo, nadomestita strah in tesnoba. Svoje otroke lahko povabite ali spodbudite, da stopijo iz cone udobja in poskusijo nekaj novega.

Igra in sposobnosti obvladovanja

Otroci morajo fizično preizkusiti nevarne situacije, ki jih učijo, česa so zmožni in kako se soočiti s strahom. Pomembno je, da čutijo nadzor nad ravnjo stresa, s katero se lahko spopadejo.

Pri igranju s težavnimi otroki se denimo učijo samokontrole in spretnosti pogajanja z različnimi ljudmi. Pouči jih o njihovih sposobnostih in jim pomaga pri učenju prilagodljivih veščin. Ko začutite, da jih morate 'rešiti', stopite nazaj in zadihajte. Njihove interakcije s težavnimi otroki jim lahko prinesejo največje življenjske lekcije. Igranje z drugimi je ključno za srečo v življenju.

varnost, otroci, igra, zaščita, zavarovanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Konec pravljic

Danci verjamejo, da so tragedije in vznemirljivi dogodki stvari, o katerih se je treba pogovarjati. Čutijo, da je to bolj pristen način soočanja z življenjem ter ustvarja empatijo in spoštovanje do drugih. Danski filmi imajo pogosto žalostne ali mračne konce. Verjamejo, da gledanje tragičnih ali žalostnih filmov naredi ljudi srečnejše, saj jim pritegne pozornost na bolj pozitivne in enostavnejše vidike življenja.

Če svoje otroke naučimo prepoznati in sprejeti svoja pristna čustva, dobra ali slaba, jih življenjski izzivi in ​​težave ne bodo tako zaznamovale. Znali bodo prepoznati in spoštovati lastne meje. To bo vodilo do tega, da bodo imeli trdno in pristno samozavest, ki je odporna na zunanje pritiske.

 

Pristnost

Bodite iskreni do sebe; poslušajte in izrazite svoje misli in občutke. Če vaši otroci zastavijo vprašanje, jim odgovorite iskreno in starosti primerno. Delite zgodbe iz svojega otroštva – težke in zabavne situacije. Tako bodo bolje razumeli, kdo ste, in jim dali vedeti, kaj je normalno.

Naj bo poštenost vrednota v vaši družini. Naučite jih, da so pošteni in dovolj ranljivi, da priznajo, ko je to potrebno. Preberite zgodbe, ki zajemajo vsa čustva. Težke teme, predstavljene na starosti primeren način, spodbujajo empatijo in hvaležnost. Naučite otroke, naj se ne primerjajo z drugimi.

Realistični optimizem: Spreminjanje dojemanja

Danci so 'realistični optimisti'. Ne pretvarjajo se, da negativnost ne obstaja, preprosto se odločijo, da se bodo osredotočili na dobro namesto na slabo. Danec dežja ne bi videl kot slabo stvar, ampak kot priložnost, da čas preživijo doma s svojo družino.

Odstranjujejo nepotrebne negativne besede in se osredotočajo na dobre občutke. Ta miselnost spreminja počutje.

mlada družina, otroci, veselje | Avtor: Profimedia Profimedia

Jezikovna omejitev

Jezik je okvir, skozi katerega vidimo svet. S preoblikovanjem vsebine v nekaj bolj pozitivnega in manj opredeljujočega, dejansko spremenimo način, kako se počutimo.

Danski starši svojih otrok ne označujejo negativno. Menijo, da so izjave, kot je 'preveč občutljivo', škodljive. 

Šola spodbuja raznolikost in čustvenost

Danske šole imajo obvezen program, v katerem otrokom pokažejo slike, ki prikazujejo različna čustva: žalost, strah, jezo, razočaranje in srečo. Otroci ubesedijo, kaj vsak otrok čuti, ter se učijo konceptualizirati svoja čustva in čustva drugih. Otroci ne obsojajo čustev ampak jih prepoznajo.

Otroke združujejo v skupine z različnimi močmi in slabostmi, tako da si otroci pomagajo in se naučijo, da ima vsak pozitivne lastnosti.

Poudarek na povezanosti

Eden od načinov, kako Danci vključijo povezanost, je Hygge (izgovorjeno "hooga"). To pomeni, da se počutite udobno skupaj. To vključuje skupne obroke, igranje iger, petje pesmi ali katere koli družinske aktivnosti, ki vključujejo vse.  

To pomeni, da sebe in svoje probleme postavite začasno na stran v dobro celote. Žrtvujte vaše individualne potrebe in naredite skupinsko druženje prijetnejše. Odločimo se, da bomo uživali v najpomembnejših trenutkih našega življenja – tistih z družino in prijatelji – in jih spoštovali.

družina, stanovanje | Avtor: Freepik Freepik

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.