Zdravje > Otrok
19 ogledov

Tako so aktivni naši mestni otroci

Šola v naravi Profimedias
Ura gibanja na dan več kot nujna.

Po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije bi morali biti otroci fizično aktivni vsaj eno uro na dan, saj je gibanje ključno predvsem za njihov razvoj, zdravje in splošno dobro počutje ter kognitivne sposobnosti. Pa temu na žalost ni tako. Kot kažejo rezultati zadnjih raziskav, je tretjina naših otrok redno telesno aktivna eno uro na teden.

Šele ob koncu tedna

Mednarodni projekt Otroci v mestu, v katerem je sodelovalo tudi osem slovenskih osnovnih šol   iz Zasavja, Ljubljane in Pomurja je pokazala, da je večina otrok telesno dejavnih šele ob koncu tedna: "Takrat imajo starši več časa, otroci so lahko dlje s prijatelji, hkrati pa imajo tudi manj šolskih obveznosti. Kljub pogostejši športni dejavnosti ob vikendih, je le tretjina staršev aktivna skupaj s svojimi otroki," opozarjajo pri  Društvu za zdravje srca in ožilja, ki sodeluje v mednarodnem projektu Svetovne zveze za srce (WHF) in Evropske nogometne zveze (UEFA).

Ura gibanja na dan je nujna

Osnovni in obenem glavni cilj projekta  je sprejetje ustreznih ukrepov za izboljšanje pogojev za telesno dejavnost in vedenjskih navad otrok starih od 7 do 12 let glede telesne dejavnosti, raziskava pa se je osredotočila na otroke, ki živijo v mestih oziroma četrtnih skupnostih z nižjimi življenjskimi dohodki: "55 odstotkov otrok v šolo prihaja aktivno, bodisi s kolesom, skirojem ali peš, medtem ko deset odstotkov otrok starši še vedno ne spodbujajo k ukvarjanju s športom," so opozorili na društvu.

Glavni namen projekta je odvrniti otroke od sedenja pred televizijo ter računalniki in jih namesto tega spodbujati k športu, za kar je nastal tudi posebni videospot. 

Komentarjev 1
  • Alenka 07:11 21.februar 2017.

    Tudi na šolskem urniku bi otroci lahko imeli več ur telesne vzgoje!!!