Zdravje > Otrok
3315 ogledov

Tako življenjski slog mater vpliva na otroka

Mati in otrok
Število debelih otrok še vedno narašča...

Otroci in najstniki, katerih matere sledijo petim zdravim navadam: uživajo zdravo prehrano, redno vadijo, ohranjajo zdravo telesno teže, pijejo alkohol v zmernih količinah in ne kadijo, imajo 75 odstotkov manj možnosti, da postanejo debeli v primerjavi z otroki, katerih matere se ne držijo načel zdravega življenja. Študija, ki so jo opravili na Harvard T.H. Chan School of Public Health, je pokazala še, da ko se oba - tako mati kot otrok držita teh navad, se nevarnost za pojav debelosti pri otrocih zmanjša za 82 odstotkov.  

Debel otrok Zdravje otrok Zdravje Epidemija debelosti: V devetih evropskih državah predebelih več kot 30 odstotkov 11-letnih dečkov

 "Naša študija je bila prva, ki je pokazala, da splošen zdrav življenjski slog resnično odtehta vsak posamezen dejavnik zdravega način življenja, ki mu sledijo matere, ko gre za zmanjšanje tveganja debelosti pri svojih otrocih,"  je dejal Qi Sun, izredni profesor na oddelku za prehrano.

Število debelih otrok v razvitem svetu narašča, s tem pa tudi tveganje za sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni in druge težave z metabolizmom. Znano je, da pri pojavu debelosti igra pomembno vlogo genetika, a je hitro povečanje debelosti v zadnjih letih po mnenju stroke tudi posledica spremenjenega življenjskega sloga in prehranjevalnih navad.  

Ugotovitve te študije poudarjajo ključno vlogo, ki jo ima življenjski slog matere na zdravje otrok in hkrati izpostavlja vlogo intervencije v življenjski slog staršev pri omejevanju epidemije debelosti pri mladih, je poročal portal Science Daily.

Slovenija 21.10.2013 dezevno vreme, deznik, ljudje se sprehajajo po dezju, jesen Zdravje Globalna epidemija je tu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.