Zdravje > Otrok
1205 ogledov

Testiranje varnosti izdelkov: nevarne čelade in igrače!

Otroci Epa
Po raziskavi v projektu Casp neustrezna skoraj tretjina izdelkov.

Skoraj tretjina izdelkov, preizkušenih v okviru usklajenega testiranja varnosti izdelkov na trgu EU, ne izpolnjuje zahtev, petina pa jih predstavlja visoko ali resno tveganje za zdravje in varnost potrošnikov, izhaja iz poročila projekta Usklajene dejavnosti za varnost izdelkov (Casp) za leto 2021.

Najhuje igrače izven EU in ponarejene čelade

Kot izhaja iz poročila Casp za lani, so testirali igrače iz spletnih trgovin zunaj EU, električne igrače, ležeče zibelke in otroške gugalnice, e-cigarete in tekočine, osebno varovalno opremo in nevarne ponarejene izdelke iz spletnih trgovin zunaj EU. Skupaj so pod drobnogled vzeli 627 vzorcev in pet ponarejenih čelad ter jih poslali na preizkušanje v akreditirane laboratorije v EU.

Rezultati za lani kažejo, da jih od skupaj 627 preizkušenih izdelkov 233 ni izpolnjevalo vsaj ene od zahtev, opredeljenih v načrtih preizkušanja. Pri 120 izdelkih pa je bilo ugotovljeno, da predstavljajo visoko oziroma resno tveganje za potrošnike.

Za najbolj problematične so se izkazale igrače iz spletnih trgovin zunaj EU ter ponarejene čelade za kolesarje in uporabnike rolk ali kotalk.

Preizkusili so 92 igrač iz umetne mase in igrače z deli iz umetne mase za otroke, starejše in mlajše od 36 mesecev, in ugotovili, da je 16 odstotkov igrač (15 vzorcev) izpolnjevalo zahteve standardov, vključenih v načrt preizkušanja. Preostalih 84 odstotkov (77 vzorcev) testiranih igrač ni izpolnjevalo vsaj ene od zahtev.

 

Pri ponarejenih čeladah nobena ni izpolnjevala zahtev evropskega standarda. Pri teh so merili zmogljivost blaženja udarcev, moč, učinkovitost ter bočni in rotacijski preizkus.

Pod drobnogled so vzeli tudi čelade za kolesarje in uporabnike rolk ali kotalk, otroške čelade, opozorilne vidne pripomočke ter vidne obleke za nepoklicno uporabo. Od 131 preizkušenih vzorcev jih je 69 odstotkov (91 vzorcev) izpolnjevalo zahteve evropskih standardov, vsaj ene od zahtev pa ni izpolnjevalo 31 odstotkov čelad in opozorilnih vidnih pripomočkov (40 vzorcev).

kolesar čelada | Avtor: Profimedias Profimedias

Pri električnih igrač so se osredotočili na igrače, pri katerih je vsaj ena funkcija odvisna od elektrike, kot so igrače z gumbastimi in drugimi celicami, električni poganjalci, igrače z laserji oz. na daljinsko upravljanje. Od skupno 130 preizkušenih vzorcev jih vsaj ene od zahtev, vključenih v načrt preizkušanja, ni izpolnjevala četrtina (33 vzorcev), preostale pa so zahteve izpolnjevale.

V kategoriji ležečih zibelk in otroških gugalnic so testirali 105 vzorcev, ob čemer jih 49 odstotkov (51 vzorcev) ni izpolnjevalo vsaj ene od zahtev evropskih standardov, preostale so zahteve izpolnjevale.

V kategoriji električnih cigaret in tekočin pa rezultati kažejo, da je skupno 137 od 169 vzorcev, ki jih je preizkusil laboratorij, izpolnjevalo zahteve, opredeljene v končnem načrtu preizkušanja, preostalih 32 vzorcev (19 odstotkov) pa ni izpolnjevalo vsaj ene od zahtev.

V okviru projekta Casp vsako leto testirajo več sto izdelkov iz različnih držav članic EU na pobudo lokalnih inšpekcijskih služb. Cilj projekta je, da bi povečali varnost izdelkov na trgu EU. Lani je v projektu sodelovalo 38 organov iz 19 različnih držav EU oz. evropskega gospodarskega prostora, Slovenije med njimi ni bilo.

 

Komentarjev 2
  • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 00:57 19.september 2022.

    A so testirali tudi one čelade iz lidla?

  • Megan_Conner 12:39 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazonaa prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti...........>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦