Zdravje > Otrok
2133 ogledov

Kakšen je najboljši družinski avto

Otrok in avto
Kakšen avto bi imel otrok najraje? Odgovor je preprost.

Otrok bo imel najraje tisti avto, ki ga bosta imela najraje starša. Kljub temu se pred nakupom družinskega avtomobila vprašajte, ali je primeren tudi za otroke, svetujejo na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

“Dvosedežni kabriolet ponuja veliko vozniških užitkov, za majhne otroke pa v takšnem avtu ni prostora,” pravijo.

Sedeži zavzamejo veliko prostora

Pri nakupu avtomobila moramo po njihovih besedah imeti v mislih tudi zajetne otroške sedeže: “Ko sedež pravilno pritrdimo na zadnjo klop, otroška kolena lahko sežejo podobno daleč naprej kot kolena odraslega.” Tako lahko postane v manjših avtomobilih pretesno tudi za otroke.

Na AMZS opozarjajo, da so tudi kupeji lahko nerodni. Za dostop do zadnje klopi je treba namreč odmakniti prednji sedež, kar je zamudno in nerodno. “Pripenjanje otroka v varnostni sedež skozi takšno ozko odprtino ni enostavno. Še zlasti, če to počnemo na tesnem parkirišču,” opozarjajo na AMZS.

Otrok v avtu | Avtor: Profimedia Profimedia
Pozorni morate biti tudi na višino avtomobila, saj imajo pri nekaterih visokih avtomobilih otroci kar veliko težav, da splezajo do svojega sedeža. “Pri izstopu pa lahko pride do padca,” pravijo.

Družinski avto naj ima zadnja bočna vrata, za lažji dostop na tesnih parkiriščih so najprimernejša drsna bočna vrata. So pa ta vrata po navadi pretežka za otroke in jih sami ne zmorejo odpreti.

Večje družine, ki imajo tri otroke, morajo biti pozorne na velikost zadnje klopi. Čeprav imajo družinski avti zadaj tri sedalna mesta, so ta po navadi preozka za tri otroške sedeže. “Izkušnje kažejo, da lahko to storimo le pri enoprostorcih, pa še to le pri večjih,” opisujejo na AMZS. Ob velikih enoprostorcih so po njihovih izkušnjah za večje družine primerni le še avtomobili s šestim in sedmim sedežem v tretji vrsti.

Ker otroci radi opazujejo okolico, bodo po navedbah AMZS bolj veseli avtomobilov z nižjo bočno linijo in z več steklenimi površinami. Tako jim v avtomobilu ne bo dolgčas, saj bodo lahko opazovali svet, ki drvi mimo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • robert01 19:51 02.april 2018.

    s scenica gredo lepo trije sedezi v drugo vrsto in ostane dovolj prostora za voznika in otroke prav tako v volvo s80 testirano