Zdravje > Otrok
1922 ogledov

To je poročilo, ki razkriva velike neenakosti

Rojstvo Žurnal24 main
Po svetu vsakih 11 sekund umre novorojenček ali nosečnica.

Danes preživi več otrok in mater kot kadarkoli prej, a še vedno po svetu vsakih 11 sekund umre novorojenček ali nosečnica. Napredek je posledica širitve cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih storitev, so pa po svetu še velike razlike, razkrivajo ocene umrljivosti, ki so jih danes predstavile agencije Združenih narodov.

Od leta 2000 se je umrljivost otrok zmanjšala za skoraj polovico, umrljivost mater pa za več kot tretjino. Največji napredek pri preživetju mater je bil dosežen v srednji in južni Aziji, kaže poročilo agencij ZN pod vodstvom Sklada ZN za otroke Unicef in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), so sporočili iz Unicefa Slovenija.

oče, mati, otrok, rojstvo, porod Dobra novica Zdravje Slovenija po teh podatkih med najboljšimi na svetu

Napredek je predvsem posledica širitve cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih storitev. "To je moč javno dostopnega zdravstva," je poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu za rojevanje, kažejo podatki Evropskega poročila o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov za leto 2015. 

Otroci se v prvem mesecu življenja soočajo z največjim tveganjem smrti, še posebej, če se rodijo prezgodaj ali premajhni, so imeli zaplete ob porodu, imajo prirojene okvare ali so pridobili okužbo. Približno tretjina smrti se zgodi v prvem dnevu in skoraj tri četrtine v prvem tednu. "Varen par rok, ki pomaga materam in novorojenčkom pri rojstvu, skupaj s čisto vodo, ustrezno prehrano, osnovnimi zdravili in cepivi lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo," je dejala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Otroci, starejši od meseca dni, najpogosteje umirajo zaradi nalezljivih bolezni, kot so pljučnica, driska in malarija. Pri starejših otrocih pa so pogosti vzroki smrti in invalidnosti poškodbe. Pri vzrokih smrti mater prednjačijo zapleti ob porodu, vedno pogosteje pa tudi obstoječe bolezni ali stanja, ki jih poslabšajo učinki nosečnosti.

Poročilo, ki razkriva velike neenakosti

Poročilo razkriva tudi velike neenakosti po svetu, saj se ženske in otroci v podsaharski Afriki soočajo z bistveno večjim tveganjem smrti kot v drugih regijah. Umrljivost mater je v Podsaharski Afriki skoraj 50-krat večja kot v državah z visokimi prihodki, njihovi dojenčki pa so v prvem mesecu življenja desetkrat bolj izpostavljeni smrti.

Lani je tako v Podsaharski Afriki umrl eden od 13 otrok, mlajših od pet let, v Evropi pa eden od 169 otrok v tem starostnem obdobju. 80 odstotkov vseh smrti mater in otrok se zgodi v Podsaharski Afriki in južni Aziji. Najbolj pa so ženske med nosečnostjo ali porodom ogrožene v državah, kjer divjajo spopadi ali se soočajo s humanitarnimi krizami.

Zmanjšanje umrljivosti mater in novorojenčkov sta med globalnimi cilji trajnostnega razvoja. Poročilo opozarja, da ob sedanjem trendu svet ne bo dosegel cilja, da se umrljivost mater do leta 2030 na svetovni ravni zmanjša na manj kot 70 na 100.000 živorojenih otrok, ampak ga bo zgrešil za milijon življenj.

Cilj zmanjšati umrljivost otrok do petega leta na največ 25 na tisoč živorojenih otrok je lani dosegalo 121 držav, med ostalimi 74 pa jih bo 53 moralo pospešiti napredek, da bodo do leta 2030 dosegle ta cilj, opozarja poročilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.