Zdravje > Otrok
249 ogledov

To se lahko zgodi, če kadite med nosečnostjo

kajenje Shutterstock
Tu je še dodaten razlog več, da med nosečnostjo ne kadimo. Ker je škodljivo tudi sekundarno kajenje, ne kadimo niti v bližini nosečnic.

Pretekle raziskave so že pokazale, da kajenje škodi tudi pri sami zanositvi. Med kadilkami se verjetnost zanositve zmanjša kar za 40 odstotkov na en menstrualni cikel, močan vpliv na plodnost ima že ena cigareta na dan.

Ženske, ki kadijo imajo več možnosti za poškodbe jajčnikov, za spontani splav in zunajmaterično nosečnost, če kadijo tudi v času nosečnosti pa zelo škodijo otroku. Kajenje dokazano zmanjšuje porodno težo otroka, ima negative vpliv na razvoj dihal in možganov, več je možnosti da bo otrok šibkejši in dovzetnejši za infekcije. Pri otrocih kadilk je tudi več verjetnosti za tako imenovano smrt v zibelki in tako dalje.

Dojenček | Avtor: Profimedias Profimedias

Kajenje povezali s shizofrenijo

Nedavna raziskava finskih strokovnjakov pa je pokazala, da kajenje med nosečnostjo poveča tveganje, da otrok v kasnejšem obdobju svojega življenja razvije shizofrenijo. Psihično bolezen, ki lahko povzroči motnje v zaznavanju, mišljenju in čustvovanju.

"Shizofrenija je kronična progresivna duševna bolezen, ki jo povzroča motnja v delovanju možganov. Zanjo so značilne motnje mišljenja, zaznavanja, vedenja in čustvovanja. Intelektualne sposobnosti običajno ostanejo nespremenjene," pojasnjujejo v Psihiatrični bolnišnici Idrija.

Za shizofrenijo zboli  po njihovih podatkih približno en odstotek vseh ljudi. "Bolezen se pojavlja pri obeh spolih in pri vseh rasnih in etničnih skupinah ter neodvisno od socialnega statusa. Navadno se začne že pri mladih v obdobju odraščanja," opisujejo.

Duševna motnja in kajenje

Strokovnjaki so z raziskavo ugotovili, da je bila izpostavljenost nikotinu med časom v maternici v kar 38 odstotkih povezana z večjim tveganjem za razvoj shizofrenije. V raziskavi so analizirali podatke tisoč pacientov s shizofrenijo. Nato so njihove podatke o rojstvu in zdravju primerjali s tistimi, ki nimajo te psihične bolezni. To je bila kontrolna skupina. Ugotovili so, da je petina mater pacientov s shizofrenijo precej kadila med nosečnostjo. V primerjavi s 14,7 odstotka mater v kontrolni skupini.

To je po besedah znanstvenikov prva raziskava, ki je pokazala povezavo med izpostavljenostjo kajenju in duševno motnjo. Raziskavo so objavili v reviji  American Journal of Psychiatry

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.