Zdravje > Otrok
918 ogledov

To so najpogostejše napake pri opeklinah

Opekline Profimedias
Opekline so pogoste poškodbe, a mnogi ne vedo, kako ob njih ukrepati.

Strokovnjaki med najpogostejše napake pri ukrepanju ob opeklinah navajajo mazanje opeklinskih ran z različnimi mazili in hlajenje z ledom ter hladilnimi vložki, ki lahko povzročijo dodatno poškodbo tkiva Pogosto prihaja celo do podhladitev zaradi predolgega in neustreznega hlajenja.

Pa veste, kako bi morali ukrepati? Pri nasvetih prve pomoči Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, moramo pri večjih opeklinskih ranah ali več poškodovancih poklicati pomoč na 112, preučiti mesto nezgode in odstraniti morebiten vir toplote oziroma prenesti poškodovanca na varno.

Pri oparinah in pri opeklinah s kemičnimi sredstvi takoj odstranimo oblačila, pri poškodovancih s hudimi opeklinami in prilepljenimi oblačili pa zaradi bolečin in dodatnih poškodb oblačil ne odstranjujte.

Pomembno je hlajenje

Strokovnjaki pa poudarjajo pomen pravilega hlajenja: “Hladna voda zmanjša bolečine in preprečuje nadaljnjo poškodbo poškodovanih, vendar še vedno živih celic. Hladimo toliko časa da ni več bolečin, ko prenehamo s hlajenjem. To traja od 30 do 60 minut,” pravijo. Voda naj bo čista, sterilnost pa ni pomembna.

“Opeklino hladimo s hladno vodo, najbolje med 8 in 23 stopinjami Celzija takoj, ko je mogoče. Hladimo pod curkom hladne tekoče vode, če to ni mogoče, pa z brisačami, namočenimi v hladno čisto vodo,” opisujejo. 

Takšno hlajenje po njihovih besedah zmanjša lokalno hipertermijo, zmanjša vnetje, vpliva na mikrocirkulacijo, zmanjša sproščanje vnetnih mediatorjev in presnovnih produktov anaerobne presnove, zmanjša bolečino in količino odmrlega tkiva.

Pravilo »15« pravi, da opeklino hladimo v prvih 15 minutah, vsaj 15 minut z vodo pri 15 stopnjah Celzija.

“Opečeni otroci hitro izgubljajo toploto, zato najnovejše smernice zdravnikov urgentne medicine priporočajo hlajenje največ 10 minut pri otrocih, ki imajo povrhnjo opeklinsko rano manjšo od 10 odstotkov STP,” pravijo. Dodajajo, da  otrok v bolnišnico nikoli ne odpeljemo zavitih v namočeno hladno brisačo ali rjuho, temveč jih pokrijemo s toplo odejo. 

Mednarodno društvo za opeklinske poškodbe v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) svetuje, da poškodovanca ne smemo nikoli podhladiti, zato je potrebno pri večjih opeklinah čas hlajenja skrajšati na pet minut, še posebej pri otrocih.

Kako oskrbimo opeklinsko rano?

"Rano pokrijemo s sterilno gazo in povojem ali alu-folijo ter opečenca pokrijemo z odejo, da ga ne zebe," svetujejo.

Če na terenu ni druge možnosti, poškodovanca zavijemo v čisto rjuho, opeklinskih mehurjev pa ne prediramo. "Opečenega obraza ne obvezujemo, odstranimo nakit in pas. Strokovno usposobljeni reševalci bodo opeklinsko rano lahko oskrbeli z obvezo, ki se ne bo prilepila na rano, ali z novejšimi obliži za prvo pomoč pri opeklinah," so zaključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.