Zdravje > Otrok
2442 ogledov

Toliko tekočine potrebujejo otroci pozimi

Zima
Starši v mrzlem delu leta večkrat pozabimo na redno opominjanje otrok, naj spijejo dovolj tekočine. Vendar je to lahko zelo nevarno.

"Starejši ljudje in otroci imajo pogosto slabši občutek za žejo, zato si pogosto sami ne zmorejo pomagati ali ne prepoznajo nevarnosti. Otroci so fizično in fiziološko drugačni od odraslih, imajo, denimo, večje razmerje med površino in maso telesa in prejmejo več toplote skozi površino, mehanizmi potenja pa še niso zreli – manj se potijo, ne presojajo enako kot odrasli," so nam pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Visoka vročina pri otroku | Avtor: Profimedia Profimedia
Zato velevajo, naj bomo zelo pozorni na znake dehidracije pri majhnih otrocih: "Ti znaki so sledeči: suhe ustnice in ustna sluznica, podočnjaki, vdrta mečava, slabša napetost kože, dalj časa suha plenička. Še posebej moramo biti pazljivi z zadostnim pitjem tekočine pri povišani telesni temperaturi ali driski pri dojenčkih in majhnih otrocih."

Koliko tekočine potrebujejo otroci?

Kot so nam pojasnili na NIJZ, naj bi za osnovne fiziološke potrebe čez dan povprečno aktivni odrasli zaužili 1 do 1,5 litra vode, ob upoštevanju, da s hrano zaužijemo v povprečju od 0,8 do 1 litra tekočine. Za otroke, težke do 10 kilogramov, naj bi bila zadostna količina en liter na dan.

Za nadomeščanje izgubljene tekočine je najprimernejša voda, ki ima sobno temperaturo. Kar nekaj vode je tudi v hrani, zato je po njihovih besedah smiselno uživati čim več sezonske zelenjave in sadja.

Jabolka | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če uživamo na primer enolončnice, juhe, mleko, je lahko delež vode iz hrane še večji. Pijemo po manjših odmerkih in ne pretiravamo s količino. Na ta način uspešno preprečujemo dehidracijo," pojasnjujejo. 

Kako otroke spomniti na pitje?

Najbolje bo, če se v družini vsi odločimo, da bomo skrbeli za zdravo hidracijo telesa, saj je ta nujna tako za miselno kot telesno aktivnost. Ob dehidraciji se slabo počutimo tako odrasli kot otroci. Temu so se že zdavnaj pridružile naše vzgojno-izobraževalne institucije – v vrtcih imajo redno na voljo pijačo, prav tako je tudi v šoli. Doma otroke že od malega spodbujajte, da redno pijejo, zato da jim bo ta navada prišla navada v kri in jo bodo nadaljevali tudi v odrasli dobi. Seveda pa najlažje in najbolj učinkovito vzgajamo z zgledom, zato skrbite tudi za lastno hidracijo!

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.