Zdravje > Otrok
61 ogledov

Torbe krive tudi za glavobole

Šolska torba mora biti všeč tudi otroku, saj mu bo polepšala dneve ob knjigah. ( Žurnal24 main
Pravilno nošenje šolske torbe je izjemno pomembno, saj po nekaterih raziskavah kar sedemdeset odstotkov šolarjev ob nošenju trobe toži zaradi bolečin v hrbtu.

Z novim šolskim letom začnite skrbeti tudi za pravilno nošenje šolske torbe. S tem se boste izognili marsikateri nevšečnosti in bolečini.

“Največ raziskav povezanih s težavami zaradi nošenja šolske torbe je bilo narejenih v Avstraliji, kjer kar sedemdeset odstotkov šoloobveznih otrok toži zaradi bolečin v hrbtu ob nošenju šolskih torb,” pravi Ivica Flis Smaka, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine iz zdravstvenega zavoda Flis v Mariboru. Opozarja, da lahko težka torba, ki visi čez eno ramo, po dvanajstih letih šolanja ali že prej, povzroči kronične težave v hrbtnem delu.

“Pogoste posledice nepravilne obremenitve s šolskimi torbami so krči mišic, nepravilne krivine hrbtenice, kot sta skolioza ali kifoza, bolečine v vratnem predelu, v ramenih in glavoboli,” opisuje. Najpogostejši povzročitelji bolečin v hrbtu so sicer prevelika teža šolske torbe, ko je torba težja od desetih odstotkov otrokove teže, nošenje torbe v eni roki, nošenje torbe čez eno ramo, nepravilna razporeditev teže v torbi in nepravilna izbira torbe, če izberemo morda preveliko, predolgo torbo.

Torba čimbolj ob hrbtu

“Odločite se za nahrbtnik ali nahrbtnik na kolesih, odvisno od teže vsebine,” svetuje Flis Smaka. Nahrbtniki so namreč narejeni za razporeditev teže tovora po hrbtnem delu. Opozarja, da pri enostranski nošnji, kot so vreče ali torbe z enim pasom, lahko pride do poškodb v ramenskih obročih in do enostranske okrepitve mišic v ramenu in hrbtu, ter do trajnih poškodb drže. “Nahrbtnik naj ima široke in oblazinjene naramnice, opasnik naj bo mehek in podložen. Naramnice in pas pomagajo pri enakomerni porazdelitvi teže tovora na otrokovem hrbtu, kar zmanjša tveganje za poškodbe vratnega in ledvenega dela hrbtenice,” razlaga specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine. Dodaja, da morajo biti dolžine naramnic prilagojene otroku, tako da držijo torbo čim bolj ob hrbtu, pas naj bo stisnjen, spodnji rob torbe pa naj sloni na medenici. “Torba se mora prilagati hrbtenici in ne sme segati prenizko pod pas,” je sklenila.

Težje stvari ob telo

Flis Smaka svetuje, da imajo otroci predeljeno torbo, kar otroku omogoča boljšo organizacijo, zmanjša možnost prenašanja nepotrebnih stvari, kar posledično pomeni manjšo težo. “Ob tem moramo starši vsaj prva leta torbe redno pregledovati in dnevno zlagati stvari iz torbe. Na ta način preprečimo kopičenje nepotrebnih potrebščin v torbi in zmanjšamo težo vsebine,” razlaga. Ko zlagamo stvari v torbo, težje stvari zložimo v del, ki se dotika hrbta, kar omogoči lažje gibanje: “Če so težje stvari na zunanjem delu torbe, se premakne težišče telesa iz centra, kar povzroči neželene nagibe hrbta in slabo držo.” Najboljša rešitev pa je, če šola omogoča otrokam, da puščajo stvari v šoli in je tako teža znatno manjša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.