Zdravje > Otrok
17 ogledov

Tri ideje za januarsko doživetje

ljubljana 18.01.09 pes, mednarodna razstava psov vseh pasem CACIB Ljubljana 2009 Saša Despot
Je sankanje zaradi visokih temperatur padlo v vodo? Ponujamo vam nekaj zanimivih idej, kam se lahko podate ta konec tedna.

Številne družine bi se ob tem letnem času odpravile na sankanje ali drsanje, a so temperature za to neugodne. Ker je Slovenija bogata z zanimivimi izletnimi destinacijami in dogodki, vam ne bo nikoli zmanjkalo idej. Ponujamo vam tri izbire, ki vas bodo navdušile.

Na kupu kar 1.300 kosmatincev

Prav ta vikend se v Ljubljani odvija mednarodna razstava psov, kjer bo v lepoti tako danes kot jutri tekmovalo okoli 1.300 psov iz 29 držav. Kosmatinci bodo prišli celo iz Irske, Brazilije in ZDA. Predstavilo se bo okoli 200 različnih pasem, ki bodo navdušile tako otroke kot odrasle. Razstava bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, za otroke so pripravili poseben spremljevalni kotiček: “Brez strahu pred psom.”

Vstopnina za odrasle bo pet, za otroke od sedmega do 14-ega leta tri evre, za najmlajše je vstop brezplačen. Psi, ki na razstavo niso pijavljeni, imajo prepovedan vstop, zato kosmatince pustimo doma. Ker bo na razstavi veliko število ljudi iz različnih držav, organizatorji in Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarjajo, da za vstop v Slovenijo niso predvidena obvezna cepljenja. “Udeležencem priporočamo, da preverijo svoj cepilni status, posebej še za ošpice,” pravijo. Ker razstava poteka v obdobju povečanega števila akutnih obolenj, priporočajo izvajanje splošnih higienskih ukrepov, kot je redno umivanje rok.

Jama ima le en letni čas 

Skocjanske jame | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Ste pomislili, da bi v zimskem času obiskali jamo, kjer so temperature toplejše kot zunaj? “Zrak v zimskem času je v jami še bolj čist in svež, temperatura pa 12 stopinj Celzija,” pravijo v Parku Škocjanske jame, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Škocjanske jame so vsega skupaj dolge šest kilometrov, za turiste je na voljo ena tretjina. Eden najlepših delov jame, ki ti vzame dih, je Paradiž. Jama je sicer svetovno znana po najglobjem evropskem podzemnem kanijonu.

Ob obisku parka ni nujno, da se spustite v podzemlje. Navdušila vas bo tudi Učna pot Škocjan skozi tri vasice okoli brezna ali muzejske zbirke kot je etnološka zbirka v Jakopinovem skednju, zbirka zgodovine raziskovanja Škocjanskih jam v Jurjevem skednju ali zbirke v Delezovi domačiji. Običajna cena za obsik jame, ki vključuje tudi obisk podzemnega kanjona, je za odrasle 16 evrov, za upokojence in študente 12, za otroke in dijake pa 7,5 evra. Do marca imajo družine 20-odstotni popust, skupine dodaten 30-odstotni popust, upokojenci pa dodaten 20-odstotni popust. 

Tisti z več kondicije se lahko na pot odpravite z vlakom. Izstopite na železniški postaji Divača, kjer je zemljevid pešpoti do Škocjanskih jam. Pot je dolga okoli tri kilometre in je dobro označena. Potrebujete okoli 35 minut hoje.  

Večina jih nosi žalostno zgodbo 

Ena od zanimivih izletniških idej, predvsem za otroke, je Zoo park Rožman. V mrzlem delu leta od decembra do februarja obratujejo ob vikendih, praznikih ali po dogovoru od 10. do 18. ure. “Tukaj je bil dolga leta drugi dom za poškodovane, bolne in osirotele živali,” pravijo. Največkrat so pomagali mladičkom srne, ki so bili najdeni ali poškodovani ob košnji ali v prometnih nesrečah. Imeli so divje prašičke, dva medvedja mladiča in številne druge živali. Ko je leta 2003 Slovenija prevzela evropsko zakonodajo, se mladičem divjih živali ni dovoljevalo več tako pomagati. Zato so leta 2007 pridobili dovoljenje za živalskemu vrtu podoben prostor, ki jim je omogočalo, da so lahko še naprej prostovoljo skrbeli za živali. Leta 2013 so pridobili status živalskega vrta.

“Večina pri nas živečih živali nosi s seboj žalostno zgodbo, zato se trudimo in skušamo nuditi dobro oskrbo, dobro počutje živalim in dobro predstavitev obiskovalcem,” so zaključili. Nahajajo se pri Horjulu, na naslovu Vrzdenec 61a. Cena za odrasle je pet, za otroke tri, za študente, dijake in upokojence pa štiri evre. Za otroke do drugega leta je vstop prost, po novem pa lahko postanete oskrbnik živali za cel dan, kar stane 50 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.