Zdravje > Otrok
5076 ogledov

Kako otroka motivirati k pospravljanju sobe

Družina Saša Despot
Otroška soba mora biti za prijetno učenje tudi pospravljena. Morda so počitnice pravi čas, da se otroci naučijo reda v svoji sobi ... Za vas imamo nekaj trikov.

Včasih se zdi, da otroka ne morete naučiti, kako stvari pospravljati za seboj. Sploh, ko se pojavijo prvi znaki trme, se vam vsako 'prerekanje' zdi v naprej izgubljena bitka. A kot je za Žurnal24 povedala Zinka Ručigaj, upokojenka, ki je dolga leta delala kot pedagoška delavka, danes pa staršem svetuje pri vzgoji otrok, je trik v tem, da ga morate pospravljanja naučiti dovolj zgodaj.

"Ko otrok, dojenček že sedi samostojno, mu starši pogosto ponudijo igrače v škatli ali v plastični posodi. Otrok se zaigra tako, da igrače jemlje ven, jih ogleduje, žoge kotali. Ko preneha z igranjem, starši pospravijo igrače. To je dobro spremeniti in otroka spodbuditi, da pri pospravljanju sodeluje. Takrat je zanj to igra, s katero se navaja na pospravljanje," pravi Zinka in dodaja, da je pomembno, da z otrokom pospravljamo skupaj skozi njegovo odraščanje. Pomembno je tudi, da se ga včasih spodbudi in se ga prosi, da prinese kakšno stvar: "Ko otrok to prinese, se zahvalimo in ga pohvalimo za opravljeno delo. Potem pa je tudi od otroka odvisno, ali se nauči že sam pospravljati igrače ali pa mu pri tem pomagamo in sodelujemo z njim. Lahko ga tudi vprašamo, ali bo pospravil sam ali mu pri pospravljanju pomagamo. Seveda ga za opravljeno delo pohvalimo. S pohvalo in spodbudo bo vedno bolj samostojen."

Otroška soba, Young House Love | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Motivacijski triki

Triki, kako otroka motivirati k pospravljanju njegove sobe, so odvisni od starosti otroka. "Če z njim od majhnega sodelujemo pri pospravljanju, potem se tega navaja postopoma. Že od malega je dobro, da otroka navajamo, da ko se odloči za novo igro, pospravi tisto, s čimer se je igral prej. Laže je pospraviti eno vrsto igrač, kot če se igra s kockami, pa z avtomobili, potem še riše ali počne še kaj drugega. Takrat mora pospraviti veliko igrač in otrok se temu raje izogne. V tem primeru je bolje, da z njim sodelujemo. Predlagamo, da pospravi najprej na primer avtomobile, potem barvice, zloži knjige na polico, pospravi še umazano perilo v koš za umazano perilo, če ga ne pospravlja sproti." Ko pa je otrok že malo starejši, lahko pri motivaciji za pospravljanje sobe ali nereda, ki ga je naredil kjerkoli drugje po hiši ali stanovanju, 'izkoristite' njihove prijatelje. "Otroci se radi družijo. Ko nas vprašajo, ali lahko pridejo prijatelji na obisk, jim lahko rečemo, da lahko pridejo, ko bo imel pospravljeno sobo. Je pa pri tem pomembno, če smo otrokom že od malega postavljali meje."

Prek pospravljanja do samostojnosti

Ručigajeva pravi, da je zelo pomembno, da otroke navajamo na samostojnost in da jih na to pripravljamo na vseh področjih: "Eno od teh področij je pospravljanje. Naj bo to pospravljanje igrač, oblačil, noža in kruha, ko si odreže kruh. Na ta način bo sposoben pospravljati za sabo, sicer bo vedno pričakoval, da bodo to naredili drugi."