Zdravje > Otrok
11812 ogledov

Ugotovili so mi gestacijski diabetes: Najbolj se spomnim, kako se je poznal že vsak grižljaj

Vse več nosečnic se spopada s sladkorno boleznijo.

Metabolizem ogljikohidratov v nosečnosti je precej spremenjen, predvsem zaradi ustvarjanja in izločanja velike količine obstoječih pa tudi novonastalih hormonov posteljice, ki jih ženski organizem izven nosečnosti seveda ne proizvaja. Omenjeni hormoni lahko vplivajo na to, da telo ne more proizvajati zadostne količine inzulina - hormona slinavke, ki regulira vsebnost sladkorja v krvi.

Če količina inzulina ne zadošča, se povečuje vsebnost sladkorja v krvi, tedaj govorimo o sladkorni bolezni (diabetesu) nastali v nosečnosti (gestacijski diabetes).

Številka, ki je pomenila alarm

 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ob prvem pregledu v nosečnosti so mi odkrili povišano vrednost sladkorja. Kaj hitro za tem so me poslali na obremenitveni test za glukozo, kar pomeni, da sem morala na tešče spiti slab liter vode z razstopljeno glukozo. Test je pokazal, da sem zbolela za gestracijskim diabetesom. Še danes se spomnim izvida in številke 18, (op.18 mmol/l), ki je pomenila alarm, zame pa šok. O tem nisem vedela nič. Prvi otrok, strah, da bo kaj narobe. Kaj bo po nesečnosti? Mi bo diabetes ostal? Strah me je bilo pravzaprav celo nosečnost, saj sem kaj hitro, v petem mesecu dobila še inzulin, kar je pomenilo dajanje injekcij inzulina v trebuh. Sicer pa se najbolj spomnim, kako se je poznal že vsak grižljaj. V diabetološki ambulanti, kamor sem hodila na 14 dni, mi je diabetologinja namreč predpisala merilnik sladkorja, kar pomeni, da sem sem si sama merila sladkor, po skrbno izbranem obroku, ki sem ga merila v enotah. Bilo je naporno, stresno," nam je zaupala zaupala danes 45-letna A. D. iz Ljubljane, ki je nadaljevanje nosečnosti preživela na bolniški. "Tri tedne pred rokom sem morala v porodnišnico, kjer so me natančneje spremljali, spremljali otroka, ki pa se je na koncu rodil po naravni poti, ob roku, popolnoma zdrav in običajne velikosti,"  se je spominjala Ljubljančanka.

Še danes, po tolikih letih, si občasno izmeri sladkor

Zaradi izkušnje sta se z možem odločila, da ostaneta le pri enem otroku, čeprav ji je gestracijski diabetes teden dni po porodu izginil. Kljub temu ji je ginekololginja, ki je bila hkrati tudi specialistka za nosečnice s sladkorno boleznijo, svetovala previdnost. Še danes, po tolikih letih, si kdaj pa kdaj na tešče izmeri sladkor. Opozorili so jo tudi na pojav sladkorne bolezni tipa 2 kasneje v življenju, pa tudi nosečnostno sladkorno bolezen v prihodnosti.

Pomembno je sodelovanje

Letošnji svetovni dan sladkorne bolezni Mednarodna zveza za sladkorno bolezen posveča prav ozaveščanju o nosečniški sladkorni bolezni, kjer je integrirana oskrba pomembna ne le za zdravje matere, temveč tudi zdravje otroka. Bolj kot ima nosečnica urejene vrednosti krvnega sladkorja, manjša so tveganja za zaplete v nosečnosti. Zato je ključno dobro sodelovanje nosečnice, diabetologa in ginekologa oziroma porodničarja, poudarja asist. mag. Lili Steblovnik z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Z diabetologi sodelujejo pri vodenju dveh skupin nosečnic. Prve so tiste, ki imajo sladkorno bolezen že pred nosečnostjo, druge pa tiste nosečnice, ki sladkorno bolezen razvijejo v nosečnosti. Teh je kar 11 odstotkov.

Terapija z inzulinom je redka

"Taka diagnoza je lahko za nosečnico kar presenečenje, čeprav so v večini primerov za zdravljenje pomembni le nefarmakološki ukrepi, kamor spada izobraževanje v zvezi z zdravo prehrano in zadostnim gibanjem. Terapija z inzulinom je redka. Ginekologi seveda takšne nosečnice in njihovo glikemijo spremljamo. Vemo, da pospešena rast ploda ali pa preveč plodovnice kaže na to, da ni optimalne urejenosti vrednosti glikemije, kar je tudi za dibetologe znak, da je potrebno nekoliko več ukrepov. To izobraževanje opravljajo v diabetoloških ambulantah po Sloveniji, rezultati so dobri in nosečnice rade sodelujejo.Tiste, ki imajo spremljajoče bolezni, težje pacientke, ki imajo težave z urejanjem sladkorja, tiste so napotene na tercialni nivo. Gredo v ambulanto za patološko nosečnost in hkrati k diabetologu na tercialnem nivoju. Dogovorjeni smo, da takšnega bolnika pregledamo na isti dan, da se lahko dogovorimo o ustreznih ukrepih, ki so nujni za optimalno vodenje nosečnosti,"  je pojasnila strokovnjakinja.   

Spremembe zaradi motene kontrole vsebnosti sladkorja v krvi med nosečnostjo so hitrejša rast zarodka, pogostejši prezgodnji porodi, pogostejše pa so tudi same komplikacije med nosečnostjo in porodom. Pri novorojenčkih je pogosta zlatenica, nosečnost pa se pogosto zaključi s carskim rezom.

Pri nosečnostni sladkorni bolezni se pogosteje pojavljajo:

Makrosomija (velik dojenček): če je raven glukoze višja kot običajno, tudi  otrok dobiva več glukoze. To pomeni, da mora proizvajati več inzulina, da se lahko spopade z dodatno količino glukoze, ki jo prejema od matere. Shranjevanje te dodatne energije povzroči večjo rast otroka.

Hipoglikemija: Takoj po rojstvu lahko pri otroku pride do pojava nizke ravni glukoze v krvi. To se lahko zgodi, če je dojenček proizvajal dodatno količino inzulina zaradi presežne količine glukoze, ki jo je dobival v maternici. Po rojstvu se preveri otrokova raven glukoze v krvi in se zdravi le v primeru, ko je prenizka.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.