Zdravje > Otrok
1282 ogledov

V lekarnah primanjkuje nekaterih pogosto uporabljenih zdravil za otroke

bolan otrok Profimedia
V lekarnah primanjkuje nekaterih zdravil za otroke z vsebnostjo paracetamola, med njimi sta tudi pogosto uporabljena calpol in deleron.

 V lekarnah primanjkuje nekaterih zdravil za otroke z vsebnostjo paracetamola, ki deluje proti bolečinam in znižuje vročino, med njimi zdravil calpol in daleron. Dobavitelj slednjega je Krka, kjer so danes za STA sporočili, da je zdravilo zopet na voljo v lekarnah po državi.

V Lekarni Ljubljana so STA pojasnili, da so v večini njihovih enot zdravila za zniževanje vročine in lajšanje bolečin za otroke za zdaj na voljo, se pa s pomanjkanjem na trgu srečujejo pri posameznih zdravilih s paracetamolom, a so na voljo druga zdravila s podobno sestavo, ki so po učinku enakovredna.

Kot poudarjajo, zdravila calpol (obeh jakosti zdravila) na slovenskem trgu primanjkuje od marca: "Glede na posredovane informacije s strani dobavitelja se predvideva, da bo ponovno na voljo konec junija ali v začetku julija."

Nekaj težav je tudi z dobavljivostjo zdravila daleron za otroke, kjer pa so novo pošiljko v Lekarni Ljubljana prejeli v sredo, zato je zdravilo uporabnikom danes na voljo.

V tovarni zdravil Krka, ki je dobavitelj omenjenega zdravila, so za STA potrdili, da je nova količina zdravil danes že na voljo pri veledrogeristih in v lekarnah. Kot so pojasnili, je zaradi pomanjkanja zdravila daleron za otroke prišlo zaradi povečanega povpraševanja.

V Lekarni Ljubljana ob tem še vedno ni na voljo antibiotikov ospamox, ki bo predvidoma na voljo v sredini prihodnjega tedna, in hiconcil, ki bo predvidoma na voljo v juliju, a večjih težav zaradi trenutnega pomanjkanja v lekarnah ne pričakujejo.

V letošnjem letu sicer opažajo bistveno večje povpraševanje po zdravilih za lajšanje težav ob virozah v primerjavi z lanskim letom - povpraševanje je na ravni obdobja pred začetkom epidemije covida-19.

V kolikor bi prišlo do daljšega pomanjkanja kakšnega zdravila na recept, lahko zdravnik predpiše drugo primerno zdravilo iz nabora zdravil, ki so na voljo v lekarnah. Kot analgetik je na primer na voljo zdravilo z ibuprofenom v obliki sirupa. Druga možnost je aplikacija svečk, ki vsebujejo paracetamol, in so prav tako primerna oblika za uporabo pri majhnih otrocih, so še pojasnili v Lekarni Ljubljana.

Komentarjev 4
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 19:06 19.maj 2022.

    Zdravnik te zdravi z zdravili s katerimi ima pogodbo,pa če ima konkurenca boljše zdravilo,ga ne boš dobil in če ti je prav ali ne.Ker se gre za zdravjeje to zelo narobe,ker za isto bolezen dobiš ne vem kako kopijo in ...prikaži več nadomestek od originalnega zdravila in se pri denarju vse vrti in to dela kapitalizem .Prvo biznis in zaslužek potem zdravje

  • Avatar Zala
    Zala 17:25 19.maj 2022.

    V lekarnah primanjkuje nekaterih pogosto uporabljenih zdravil za otroke ......... puklasti in tonin pa zagovarjata nakup za 340 mio. oklepnike za potrebe NATA. Ne, Slovenije.

  • Pišmevuh 16:44 19.maj 2022.

    Mamo pa par milijonov Pfizerjevih doz cepiva, pa par milijonov smo še jih dolžni prevzet. Živela Eu.