Zdravje > Otrok
112 ogledov

Večina jih nosi močno pretežko torbo

Šolska torba Profimedias
Šolarji v povprečju nosijo 5,7 kg težke torbe, kar predstavlja 16,78 odstotkov njihove telesne teže, čeprav ne bi smele presegati deset odstotkov.

Mladi člani društva IndiJanez so pred mariborskimi osnovnimi šolami danes tehtali šolarje in šolske torbe. 

"Namen akcije je preveriti preobremenjenost otrok v razvoju s pretežkim bremenom prenašanja šolskih torb in vplivati na vse deležnike k sprejemanju rešitev, v kolikor se izkaže, da je zaradi prenašanja prevelike teže v nevarnosti zdravje otrok," so sporočili s Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez.

V fazi raziskave področja v strokovni literaturi in medijskih objavah v tujini so pregledali stanje v nekaterih državah po svetu, kot so Irska, Velika Britanija, Brazilija, Kitajska (Hong Kong). 

Šolska torba | Avtor: Profimedias Profimedias
"V večini držav je prihajalo do preseganj dovoljene teže torb, razen v Braziliji," pravijo v IndiJanez. "Skoraj enotno pa so zastavljeni normativi, ki pravijo, da teža torbe ne bi smela presegat deset odstotkov otrokove teže, teža 15 odstotkov in več pa lahko resno negativno vpliva na otrokov telesni razvoj."

Le osem otrok je imelo primerno težko torbo

Trenutni vzorec 50 otrok kaže, da je le osem otrok imelo s sabo torbo, lažjo od deset odstotkov njihove telesne teže. "Kar 42 otrok (84 odstotkov) nosi pretežke torbe." Presenetil jih je podatek, da je 31 (62 odstotkov) torb bilo težjih od 15 odstotkov otrokove telesne teže. 

Šolska torba | Avtor: Profimedias Profimedias
Iz navedenega so sklenili, da je povprečna teža šolske torbe v Sloveniji 5,70 kg, otroci pa v povprečju nosijo torbe, ki predstavljajo kar 16,78 odstotkov njihove telesne teže.

Niso nosili nepotrebnih stvari

Zanimalo je tudi, ali imajo otroci s sabo samo nujno potrebne stvari, ki jih potrebujejo za današnji dan. "Le štirje otroci so prinašali s sabo več stvari, kot je potrebno," so ugotovili pri IndiJanezu.
Opazili so tudi nekaj pozitivnih kazalnikov, in sicer, da velika večina otrok pride v šolo s pravilno oprtano torbo (27), jo pripeljejo na kolescih (5) ali pa jim pri prenašanju pomagajo starši (7). 

"Le devet otrok je torbo prenašalo nepravilno, torej ali na eni rami ali pa so jo imeli nameščeno prenizko na hrbtu," ugotavljajo pri IndiJanezu. 

Posebej so se osredotočili na najmlajše šolarje v starosti 6-8 let. "Od 16 otrok ni imel niti eden torbe v sprejemljivih okvirih," so ugotovili. "Teža torbe znaša v povprečju 19,43 odstotkov otrokove telesne teže oz. točno 5 kg." 

Komentarjev 6
  • jakec1575 23:31 07.marec 2016.

    Prava kreativno prihaja z uporabo svincnika in dejanskega pisanja. Lahko tudi 3d pisala. Dokazano. Tablica je lahko dopolnilo in ne glavno sredstvo ucenja.

  • jakec1575 23:28 07.marec 2016.

    Najvecjo skodo tem otrokom delamo starsi, ko jih dajemo v vatko. otroci so trdozivi in eno torba 5 min do doma jim ne bo hrbtenice sesual, ampak jim bo utrdila karakter. Priseli in begunci prihajajo utrjeni iz bojisc, kjer so ...prikaži več videli vse. Kako bodo nasi otroci kos tem zrelim in cvrstim otrokom? Tud mi smo meli tezke torbe. Pa kaj. vsak dan smo jih kilometer in vec nosili do doma. nekateri 10km. nihce ni niti pomislil na nas. Nosi al pa batine. Dost je bilo ze tega voo doo starsevstva in vatke na vsakem koraku. otroci zdrzijo enormno veliko. če joka se ne pomeni, da mu je resnicno tezko. To utrjuje duha in voljo do zivljenja. drugace boste dobili same narciske, ki bodo cakali servisiranje spredaj in zadaj. Cem mu je tezka torba naj se znajde. naj sam najde resitev. To je pa ze podjetnistvo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:38 07.marec 2016.

    Vse to bi se dal prilagodit za delo na tablici..ampak ni interesa zarad tiskarskih lobijev in založb.