Zdravje > Otrok
139 ogledov

Veliko otrok s celiakijo rojenih poleti

dojenček Profimedias
Ugotavljali so povezanost uvajanja glutena v hrano pri dojenčkih.

Otroci rojeni v poletnih mesecih imajo več možnosti, da bodo imeli celiakijo. Starost otroka, ko v njegovo hrano uvajamo gluten namreč sovpada s časom v letu, ko kroži največ rotavirusa.

Rotavirus pa je najpogostejši povzročitelj gastroentaritisa in je povezan z razvojem intolerance za beljakovino v pšenici, ječmenu in tako dalje, ugotavlja raziskava Pediatrije Bambino Gesu in Univerze Bari.

Skoraj tretjina rojena julija ali avgusta 

Strokovnjaki so ocenili čas v letu, kdaj so se rodili otroci s celiakijo med letoma 2003 in 2010. Ugotovili so, da se je kar 28,2 odstotka otrok s celiakijo rodilo julija ali avgusta. “Možna povezava med letnim časom rojstva in razvojem bolezni je lahko v času uvajanja prve hrane z glutenom v obdobju največje izpostavljenosti za okužbe z rotavirusom,” pravi soavtorica raziskave Antonella Diamanti.

Gluten dajemo dojenčkom po priporočilu pediatrov pri starosti šestih mesecev, torej za tiste rojene poleti med novembrom in januarjem. Diamantijeva dodaja, da so nekatere predhodne raziskave že pokazale na možnost, da visoka stopnja okužb z rotavirusi poveča tveganje razvoja celiakije pri genetsko nagnjenim posameznikom za to bolezen. 

Celiakija je sicer kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oziroma na njegov izvleček gliadin. Gluten pa je osnovna beljakovina pšenice, podobne beljakovine najdemo tudi v ječmenu, rži in ovsu. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.