Zdravje > Otrok
28 ogledov

Voznica avtobusa mu je rešila življenje

Otrok You tube
Ali tudi vi tako obvladate prvo pomoč?

Voznica šolskega avtobusa je na srečo obvladala prvo pomoč in s tem dečku rešila življenje.

Na posnetku lahko vidimo, kako se petletni deček začne daviti, ker je pogoltnil kovanec. Voznica je nemudoma izvedla Heimlichov manever in otrok je kmalu zatem izpljunil kovanec. Dogodek je bil posnet v Mannfordu v Oklahomi.

Predvsem starši in učitelji bi morali vedeti, kako hitro ukrepati, če se otrok duši. Najprej dušečega nagnemo malce naprej in petkrat udarimo med lopaticama. Nato poskusimo s Heimlichovim prijemom. Postavimo se za prizadetega, ga nagnemo nekoliko naprej in ga objamemo okrog pasu. Eno dlan stisnemo v pest, jo objamemo z drugo roko, palca naj bosta obrnjena proti trebušni steni, na ta način sklenjene roke položimo bolniku na trebuh v področje med popkom in žličko.

Izvedemo sunkovit sunek, pri katerem potisnemo trebušno steno prizadetega navzgor in navznoter proti sebi. Po potrebi to ponovimodo petkrat. Ostale osebe naj pokličejo 112.

Komentarjev 1
  • valerijakregar 22:55 15.april 2016.

    znani, t.i. Heimlichov pristop pri dušenju s tujkom, bi morali poznati vsi ljudje !predvsem pa starši.zelo preprost, a učinkovit način ponovne sprostitve dihalnih poti ( tudi na splošno).bravo voznica !