Zdravje > Otrok
398 ogledov

Vročina zaradi zobkov? To je le mit

dojenček Profimedias
Veliko staršev povezuje izraščanje zob pri dojenčkih in malčkih z vročino. Raziskava objavljena v reviji Pediatrics pa ugotavlja, da so naša prepričanja napačna.

Rast zobka pri otroku je kriva, da je malček razdražljiv, da se močneje slini in ima vnete dlesni. Ni pa povezana s povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija.

vročina pri otrocih | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vodja raziskave Michele Bolan z Univerze Santa Catarina iz Brazilije je mnenja, da starši pogosto domnevajo, da je za povišano telesno temperaturo kriv nov zobek in pri tem ne opazijo pravega razloga za vročino.

V raziskavo so zajeli številne druge raziskave z isto tematiko, ki so jih izvajali po vsem svetu. Z natančno analizo so lahko odločno zanikali prepričanje, da otroci zbolijo zaradi novih zobkov.

Avtorji raziskave bi z ugotovitvami radi prepričali starše, naj ne verjamejo staremu prepičanju. S tem so manj pozorni na resnične vzroke, kar ima lahko hude posledice za otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.