Zdravje > Otrok
1227 ogledov

Vsak peti: Slovenska raziskava navaja zaskrbljujoče podatke

Profimedia
Vsak peti Slovenec žrtev spolne zlorabe, anketiranci navedli, da je spolna zloraba otrok sicer resen problem, a skoraj pol jih ne bi prepoznalo znakov zlorabe.

Podatki kažejo, da se v zadnjih letih povečuje število kaznivih dejanj nasilja (tudi spolnega) nad otroki. Na spletni strani slovenske policije navajajo, da je v  zadnjih petih letih policija obravnavala kar 1.080 kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. “Povečano število prijavljenih kaznivih dejanj vzbuja ambivalenten odnos. Po eni strani je naraščajoče število lahko alarmanten podatek, po drugi strani pa so visoke številke lahko odraz povečanih aktivnosti in prizadevanj policije, žrtvam bolj prijazne in prilagojene zakonodaje ter povečanja občutljivosti in ozaveščenosti ljudi.”

Glede na raziskavo, katere namen je bil preveriti razumevanje vprašanja spolnih zlorab otrok med otroki samimi in med odraslimi, pa tudi način odzivanja nanje, večina Slovencev meni, da je spolna zloraba otrok sicer resen problem, a zlorabo mnogi dojemajo zelo ozko. "Tako skoraj 70 odstotkov Slovencev meni, da je spolna zloraba otrok v Sloveniji resen problem. Hkrati skoraj polovica, oziroma 47 odstotkov anketirancev ne bi prepoznala znakov zlorabe."

Zaskrbljujoče je tudi to, da tretjina verjame, da spolna zloraba otrok vedno vključuje tudi uporabo fizične sile, še bolj pa skrbi podatek, da jih kar četrtina meni, da izpostavljanje otrok spolnosti in pornografiji ni zloraba. 

Podatki, ki skrbijo

Raziskava, ki so jo izvedli v zavodu Ipsos še ugotavlja, da je vsak peti anketiranec (18 odstotkov) že doživel vsaj eno izmed oblik spolne zlorabe do svojega 18. leta starosti. "Najpogostejši obliki sta bili neprimerno dotikanje in razkazovanje. Le šest odstotkov žrtev je zlorabo prijavilo in le v treh odstotkih vseh primerov je prijavi sledil kazenski postopek in obsodba," pojasnjuje direktorica zavoda Nataša Mohorč Kejžar.

Mohorč Kejžarjeva je izpostavila še eno zaskrbljujočo ugotovitev iz raziskave: 15 odstotkov vprašanih meni, da so žrtve odgovorne za svoja dejanja. Kot žrtev stereotipno vidijo dekle, zlorabo pa pripisujejo izzivalnemu oblačenju ali obnašanju.

Da je pogovarjanje o spolnih zlorabah v Sloveniji tema, ki se ji tudi odrasli izogibajo pove podatek, da več kot tretjina odraslih o tem ni govorila s svojimi otroki. "Skoraj polovica staršev pravi, da bi se počutili nelagodno, če bi se o tem pogovarjali z otroki doma in le ena tretjina jih je to že počela," je izpostavila Mohorč Kejžarjeva, ki dodaja, da starši glede na rezultate raziskave večinsko (90 odstotkov) pričakujejo, da bo ta tematika del učnega načrta v šolah.

V okviru terenske raziskave je bilo anketiranih preko 1.100 odraslih anketirancev iz celotne Slovenije, v kvalitativnem delu raziskave so bile organizirane tudi fokusne skupine z otroki.

Slovenija si že dolgo prizadeva, da bi otrokom, udeleženim v kazenskih postopkih, zagotovila obravnavo, ki bi preprečevala nadaljnjo viktimizacijo, je na današnji novinarski konferenci izpostavila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Korak bližje temu je ustanovitev Hiše za otroke, posebne institucije, kjer bi otroke, žrtve ali priče kaznivih dejanj in spolnih zlorab, obravnavali celostno.

Odgovori iz raziskave bodo pomagali oblikovati storitve v Hiši za otroke po meri otrok in staršev. Ministrica je napovedala, da bi bil zakon, ki ureja ustanovitev hiše, sprejet leta 2021.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.