Zdravje > Otrok
935 ogledov

Vse to lahko prinesete in pomagate slovenskim otrokom

Botrstvo
1/2
ZPM
Začel se je projekt Čisto veselje, zato na dnu članka preverite seznam surovin, ki jih lahko odnesete za zbirna mesta in tako pomagajo našim otrokom. Revščine je kljub gospodarski rasti v Sloveniji ogromno, najbolj trpijo prav otroci.

V projektu Botrstvo v Sloveniji so v osmih letih delovanja ob podpori več kot 7.300 botrov pomagali že skoraj 9.000 otrokom in za pomoč zbrali že 11,7 milijonov evrov, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. Z brezplačno pravno pomočjo so pomagali že skoraj 1.800 posameznikom in družinam.

Dosegli so tudi številne pomembne sistemske spremembe, kot je prepoved poseganja bank v denarno socialno pomoč v izvršilnih postopkih, dvig cenzusa za upravičenost brezplačnega kosila tudi za otroke iz drugega in tretjega dohodninskega razreda, hitrejše in sprotnejše izdajanje odločb o pravicah iz naslova javnih sredstev, prepoved izvršbe na otroške dodatke, spremembe pri vračilu prejete denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter ukinitev zaznambe na nepremičninah prejemnika, katere vrednost ne presega 120.000,00 EUR.

Skupaj z Varuhom človekovih pravic so pripravili tudi zahtevo za presojo ustavnosti Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter uspeli. Ustavno sodišče je odpravilo neustavnost in ponovno uvedlo upravičenost do subvencij za neprofitni del najemnine tudi za upravičence v tržnih in najemnih stanovanjih.

Opozarjajo pa, da je kljub ugodnim gospodarskih kazalcem revščina v Sloveniji še vedno močno prisotna, vendar v drugačnih oblikah, ki jih nikakor ne smemo zanemariti.

Tudi vključevanje v dejavnosti

"Vsa sredstva botrov so vedno namenjena neposredno otrokom, brez kakršnihkoli odbitkov. V osmih letih smo za pomoč otrokom namenili 11,7 milijonov evrov," je pojasnila Pobudnica projekta Botrstvo v Sloveniji in predsednica njegovega nadzornega odbora Milena Štular.

Dodaja, da poleg pomoči botrov otrokom pomagajo tudi z vključevanjem v dejavnosti in omogočajo počitnice. "Novost je dijaški sklad, preko katerega dijakom iz socialno šibkih družin pomagamo kriti stroške bivanja v dijaških domovih. Ti mladostniki, trenutno pomagamo kar 103, brez pomoči ne bi mogli dosegati želenih ciljev in želja po izobrazbi, saj družine ne zmorejo teh stroškov," pravi. 

Poleg plačila bivanja v dijaških domovih pa v Botrstvu otrokom pomagajo pri vključevanju v dejavnosti in razvoju talentov. Plačljive dejavnosti omogočajo 59 otrokom, štirim posebej nadarjenim mladostnikom pa so omogočili športne štipendije.

Imajo pravice, ki jih ne poznajo

Korenite in sistemske so tudi spremembe, ki jih dosegajo v sklopu projekta Botrstvo - brezplačna pravna pomoč, ki deluje od leta 2013. S celovito pravno pomočjo so pomagali že skoraj 1.800 posameznikom, predvsem pa so predlagali pomembne sistemske spremembe.

Mnoge so dosegli, vendar kot opozarja odvetnica Nina Zidar Klemenčič, pobudnica in glavna nosilka projekta Botrstvo – brezplačna pravna pomoč, to še vedno ni dovolj. "Še vedno se pogosto srečujemo z uradniki in uradnicami, ki nimajo pravega posluha za pomoč posameznikom in družinam v stiski. Ljudje, ki se znajdejo v socialni stiski, imajo pravice, ki pa jih sami niti ne poznajo in jih težko uveljavljajo. In to ni prav," opozarja.

Dodaja, da bi moralo biti sporočilo najbolj odgovornih na ministrstvih, centrih za socialno delo, stanovanjskih skladih in podobno to, da je socialna država nekaj, kar se uresničuje skozi vsako dejanje posameznika, ki predstavlja državo, ko se sreča z ljudmi v stiski: "Potreben bi bil premik v načinu delovanja - da se ljudem pomaga, ne pa da se postavlja vedno nove birokratske ovire, da se varuje proračun."

Otroci prelagajo težave nase

"Največje breme revščine nosijo otroci," pa opozarja predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin. Kot opažajo skozi nenehno delo in povezovanje z otroki, mnogi nase prelagajo skrb za družino, vendar za to niso ustrezno opremljeni. "To breme vodi v duševne stiske otrok in jih potiska stran od vrstnikov. Zaradi materialne prikrajšanosti pa nimajo niti možnosti za udejstvovanje v različnih dejavnostih, kjer so aktivni njihovi vrstniki."

Poleg izključenosti pa so po njenih ugotovitvah prikrajšani tudi za priložnosti: "Veliko mladostnikov iz socialno šibkih družin se kljub nadarjenostim ali željam odloča za poklicne šole, da bi čim prej prišli do službe in s tem prispevali za preživetje družine."

Kot opozarjajo v Botrstvu pa se na pomoč obrača tudi vedno več zaposlenih staršev, ki z minimalnimi prihodki ne zmorejo kriti niti osnovnih stroškov preživetja. "To so starši, ki prejemajo minimalno plačo ali celo nižje plačilo za delo. Veliko je prekarnih delavcev, ki ne zaslužijo dovolj za preživetje, in obrtnikov, ki so zaradi plačilne nediscipline na robu preživetja," je še izpostavila Ogulinova.

Tako lahko pomagamo vsi

V sodelovanju z družbama Gorenje Surovina in Spar Slovenija se danes začenja akcija Čisto veselje. Potekala bo do 24. marca, v tem času pa bo mogoče na več kot 40 zbirnih lokacijah po vsej Sloveniji odložiti odpadne surovine.

Zabojniki za papir postavljeni pred nekaterimi trgovinami Spar in Interspar, na enotah Gorenja Surovine pa bo poleg papirja mogoče odložiti tudi odpadno električno in elektronsko opremo, jekleni odpad in barvne kovine. Med te odpadke spadajo veliki in mali gospodinjski aparati ter drugi aparati, televizorji in monitorji, odpadne baterije, razna vrtna orodja, radiatorji, deli kmetijske mehanizacije, izdelki iz različnih kovin, sanitarne armature, ventili, žlebovi, škropilnice in podobno.

Ves izkupiček akcije bo namenjen za počitnice otrok iz družin v stiski. Več informacij o projektu najdete na spletni strani www.cistoveselje.si.

Projekt Botrstvo v Sloveniji je nastal leta 2010 in od takrat povezuje botre z otroki iz družin v stiski z vse Slovenije. Otrokom ob pomoči botrov in donacij omogoča enakovrednejše možnosti v primerjavi z vrstniki ter spodbuja zdrav razvoj otrok. Trenutno je v projekt Botrstvo v Sloveniji vključenih 5.000 otrok z vse Slovenije, ki jim pomaga 4.500 botrov.

 

Komentarjev 4
 • tine43 12:34 21.marec 2018.

  migrant iz azije,BV,afrike nas stane nekaj manj kot 2 jurja,zapornik 2,5 tisoč na mesec??????

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 08:25 13.marec 2018.

  Ja res je žalostno,da na takšen human način moramo pomagati slovenskim otrokom ! Ampak stvar je povsem drugačna,ko gre za tujce!! Za njih se vedno najde dovolj denarja! Sram me je,da živim v tako bedni državi v kateri smo Slovenci ...prikaži veči "nujno zlo" dobri smo le za plačevanje davkov!! Poglejte zakaj se za naše otroke ne zavzame združena levica tako kot se je za sirijskega migranta?? So ti otroci majn vredni samo zato,ker so Slovenci??

 • ginko 01:42 13.marec 2018.

  Revščine je kljub gospodarski rasti v Sloveniji ogromno, najbolj trpijo prav otroci. Pojdite na forum21, tam imajo že vse zbrano .