Zdravje > Otrok
73 ogledov

Z njo se spopada vsaka šesta

lepota zdravje 23.06.10, dojencek, mati, foto: shutterstock Shutterstock
Svetovni dan zdravja: Spregovorimo o depresiji, tudi o obporodni.

"Stara sem 25 let, v tem letu pa pol sem rodila tudi sinka, ki je star štiri in pol mesece. Bilo je že skoraj super, razen omotice, ki je bila in je še prisotna (ni tipična omotica, sploh jo ne znam razložiti), sedaj sem pa spet čisto na dnu. V sebi imam tak čuden nemir, katerega se kar bojim, prav zvija me v želodcu, pa ta slabost...vse se mi zdi nerealno," je na forumu zapisala mlada mamica, ena od mnogih, ki se kot kaže spopada s poporodno depresijo, motnjo, ki jo običajno spremlja še močan občutek krivde. Kot je zapisala: "Najbolj boli, ko imam vse - zlatega sinčka, super moža, starše stanovanje, ki je naše. Upam, da me ne boste obsojali, češ kako si lahko taka, saj imaš dojenčka. Ampak je težko, jaz se pa zelo trudim, da zdržim čez dan..."

Diagnoza: Poporodna depresija

Nosečnost, rojstvo otroka in materinstvo so za vsako žensko velika življenjska prelomnica. Občutki ob tem so mešani, med drugimi pridejo tudi skrbi, utrujenost in žalost. Običajno ti občutki hitro izzvenijo, če pa vztrajajo, obstaja možnost, da ima ženska depresijo: "Običajna predstava o tem, kaj se takrat dogaja, da materinstvo ženske osrečuje, da jih navdajata veselje in navdušenje in predanost otroku, ima na žalost tudi svojo senčno plat, ki jo imenujemo poporodna depresija," pojasnjuje dr. Zalka Drglin, raziskovalka na področju reproduktivnega zdravja zNacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):

Občutki krivde še večji

"Zakaj je vedenje o poporodni depresiji tako pomembno? Zaradi občutkov krivde. Ženska je takrat še mogoče veliko bolj tabuizirana kot v kakšnih drugih oblikah depresije. Ženska, ki rodi otroka, ki spozna, da je noseča in se v neki meri veseli, da se bo družina povečala, ob tem pa začenja občutiti neke druge občutke, je brez energije, čuti, da je to pravzaprav z družbenega vidika nesprejemljivo. Ne čutit se kot mama, mogoče celo nepovezana z otrokom, je nekaj, o čemer v javnosti težko spregovorimo," dodaja strokovnjakinja, ki opozarja, da je dobro vedeti, da nisi edini.

"Dobro je, da vemo, da je depresija v nosečnosti in po rojstvu otroka dokaj pogost pojav. Z njo se sreča vsaka šesta ženska, ki je rodila. V Sloveniji to pomeni približno 3.300 žensk na leto. Če obporodne depresije ne zdravimo, lahko traja mesece ali se ponavlja še vrsto let. To lahko slabo vpliva na naše zdravje in zaradi tega tudi na otrokov razvoj," dodaja strokovnjakinja.  

Če traja več kot 14 dni, poiščite pomoč

Nosečnost, rojstvo otroka in materinstvo je namreč za vsako žensko velika življenjska prelomnica. Občutki ob tem so mešani, med drugimi pridejo tudi skrbi, utrujenost in žalost.

Običajno ti občutki hitro izzvenijo, če pa vztrajajo, obstaja možnost, da ima ženska depresijo. 
V projektu Skupaj za zdravje Norveškega finančnega mehanizma so zato vzpostavili spletno rubriko, namenjeno informiranju o obporodni depresiji na tej povezavi.

Nosečnice in ženske po rojstvu otroka lahko neposredno dostopajo do anonimnega spletnega vprašalnika o tveganju za depresijo (EPDS) s povratnimi informacijami in po potrebi z usmeritvijo na strokovno pomoč.

Na naslovu www.nijz.si/dusevnozdravje-pomoc je objavljen tudi seznam virov strokovne pomoči v zdravstvenem sistemu s kontakti strokovnjakov s področja duševnega zdravja:

"Če gre za ženske, za katere obstaja verjetnost, da imajo depresijo, lahko s preprostim klikom pridejo do posodobljenega seznama terapevtske pomoči v obliki kliničnih psihologov ali psihiatrov, ki so razdeljeni po regijah po Sloveniji. Tako, da lahko ena mamica z dojenčkom pri sebi pogleda, kdo ji je najbližje in poišče pomoč," je dejala Drglinova, ki je poudarila, da so informacije o poporodni depresiji pomemembe tudi za najbližje, ki jim v takšni situaciji zagotovo ni lahko: 

"Ne ne glede na to, da lahko ženske danes drugače spregovorijo o depresiji, kot pred dvajsetimi leti, je pomembno, da lahko tudi ožja družina, predvsem partner, ožji prijatelji in seveda zdravstveni strokovnjaki vedo kaj o depresiji, pomagajo oziroma spregovorijo tem z mamico, o njenem počutju," priporoča. 

Kaj lahko sami storite za ohranjanje dobrega počutja v nosečnosti in po rojstvu otroka?

  • Dobro skrbite zase.
  • Jejte redno in uživajte pestro mešano prehrano.
  • Poskrbite za počitek in dober spanec.
  • Bodite redno telesno aktivni. Uživajte prosti čas v naravi.
  • Poskrbite za ravnovesje med študijskimi, službenimi in družinskimi obveznostmi ter dejavnostmi, ki vas veselijo.
  • Redno si vzemite nekaj časa samo zase.
  • S partnerjem si redno vzemita nekaj časa samo za vaju.Negujte stike z družino in prijatelji ter preživljajte čas z njimi.
  • Pogovarjajte se z drugimi nosečnicami, materami in starši o njihovih izkušnjah. Pridobite si novo znanje in spretnosti, ki jih potrebujete za starševstvo
  • Skrb za gospodinjstvo in otroka je naloga obeh staršev.
  • Kadar je obremenitev preveč, je zunanja pomoč pametna odločitev.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.