Zdravje > Otrok
583 ogledov

Z otrokom smo se znašli v zastojih

Otroški sedež Profimedias
Dojenčki in mali otroci imajo na potovanjih lahko različne težave.

Če greste na dolgo pot, imejte s sabo prekuhano in na sobno temperaturo ohlajeno vodo.

"Ker so dojenčki zelo občutljivi na pomanjkanje tekočine, se je, ne glede na predviden čas potovanja, dobro ustrezno pripraviti na morebitne zastoje v cestnem prometu. Če se znajdemo v izrednih razmerah zaradi dolgih zastojev na cesti, je izredno pomembna pravilna priprava mlečnih formul. Če je dojenček dojen, je pomembno, da ima dovolj tekočine za žejo mamica,"  Nacionalni inšitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje staršem, ki se z dojenčkom, otrokom do 12 meseca starosti, odpravljajo na pot.

Dojenček v avtu | Avtor: Profimedia Profimedia
Seveda je treba paziti, da se otrok ne pregreje, vedeti je treba, da otrok, mlajši od enega leta, ne reagira na tako visoko temperaturo tako hitro kot starejši otroci in odrasli in zato lahko pride do toplotnega šoka. 

Gre za posledico velike izgube soli in vode po daljšem znojenju. Če se navkljub upoštevanju vseh potrebnih navodil vseeno pojavi toplotni šok je dobro poiskati zdravniško pomoč. 

Znaki toplotnega udara so:

  • glavobol,
  • krči,
  • bleda in vlažna koža,
  • hiter in močan srčni utrip
  • neznatno povišana temperatura.

Če opazite te znake, otroka ohladite in mu pomagajte nadomestiti izgubljeno tekočino. Otrok naj se uleže ali vsaj dvigne noge ter pije velike količine rahlo soljene vode (v majhnih požirkih).

Driske, ugrizi...

Sicer imajo dojenčki in mali otroci na potovanjih lahko še druge težave. Med najpogostejšimi so driske, ugrizi oziroma piki insektov in z njimi povezane nalezljive bolezni, sončne opekline, okužbe dihal.

"Pred potovanjem je potrebno zagotoviti in opraviti vsa cepljenja proti nalezljivim boleznim v skladu s kronološko starostjo otroka in slovenskim programom cepljenja. Poleg tega je pred potovanji v države, kjer so prisotne nalezljive bolezni, ki jih pri nas ni, nujno opraviti še ostala priporočena cepljenja in upoštevati zaščitne ukrepe pred piki komarjev in boleznimi, ki so s tem povezane," svetujejo na NIJZ.

Kar se črevernih okužb tiče, strokovnjaki dodajajo, da so pred povzročitelji črevesnih boleznih, ki se prenašajo z vodo in hrano, manj ogroženi dojeni dojenčki. 

Sicer se pri dojenčkih izsušitev pojavi bistveno prej, saj so bolj občutljivi na pomanjkanje tekočin in elektrolitov: "Pri dojenčkih, ki uživajo mlečne formule, se lahko pripravki, ki so na voljo v tujini, drugačni od tistih, ki jih uporabljate doma. V teh razmerah je priporočljivo s seboj imeti ustrezno zalogo," dodajajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.